open-navfaktor-logo
search
Trenutno u izolaciji
Jerko Ivanković Lijanović robija u Zenici
Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH upućen je na izdržavanje sedmogodišnje zatvorske kazne u KPZ Zenica, potvrđeno je za Faktor.
29.09.2020. u 14:42
get url
text

Iako je od Ministarstva pravde FBiH tražio da kaznu izdržava u Mostaru, taj zahtjev mu je odbijen, te je prije 10-ak dana smješten u zenički zatvor.

Kako saznajemo, trenutno je smješten u prelaznoj sobi u Drugom, ujedno i najvećem paviljonu KPZ-a. Trenutno je u samici, odnosno u 14-dnevnoj izolaciji, zbog preventivnih mjera u vezi s prevencijom širenja koronavirusa u zatvoru.

Lijanovića je Vrhovni sud Federacije pravosnažno osudio na sedam godina robije po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona za zloupotrebu položaja i ovlasti vezano uz nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području ovog kantona i FBiH od 2011. do kraja 2014. godine.

Također mu je oduzeta nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 650.000 KM.

Pravosnažna presuda objavljena je u oktobru prošle godine, a Lijanović je u januaru dobio poziv za izdržavanje.

Iako je tražio odgodu, nije mu udovoljeno, nakon čega je zatražio da mu budu omogućeno da ide u mostarski zatvor, što je također odbijeno.

Lijanoviću se sudilo i pred Sudom Bosne i Hercegovine, čije ga je Apelaciono odjeljenje pravosnažno oslobodilo optužbi u predmetu "Meso", gdje se teretio za višemilionski kriminal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.