open-navfaktor-logo
search
Bivši direktor EPBiH
Jerlagić: Nemoguće je poboljšati blokove TE Tuzla koji su radili više od 300.000 sati, šanse u arbitraži s Kinezima su nikakve
Najavljeni razlaz s Kinezima koji su trebali graditi Blok 7 Termoelektrane Tuzla, a od čega nema ništa, obznanio je to prošle sedmice federalni premijer Nermin Nikšić, zasad će Elektroprivredu Bosne i Hercegovine koštati "sitnicu", najmanje 214 miliona KM. 
26.12.2023. u 14:10
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšić: Potpuno je jasno da od Bloka 7 Termoelektrane Tuzla neće biti ništa

To je iznos koji je Elektroprivreda BiH uplatila kineskom konzorciju na ime avansa. Kakve su šanse da se ova suma, koji ne bi bila zanemariva ni za ekonomske sile poput Njemačke ili Francuske, vrati u BiH?

- Teško je donositi procjene jer ne znam kakav je ugovor u pitanju. Ukoliko je projekat zaista propao, a EPBiH želi vratiti uloženi novac, što je jedino logično, postoje dva načina. Prvi je sporazumni raskid ugovora, a drugi međunarodna arbitraža - objašnjava za Faktor Amer Jerlagić, nekadašnji generalni direktor EPBiH.   

Kada je u pitanju međunarodna arbitraža i eventualni ishod na ovoj globalnoj instituciji, Jerlagić je pesimista.

- Najčešće na arbitražima izgube "hondurasi, tanzanije"…, a dobijaju "francuske, amerike, kine"... Kakve su naše šanse u takvom eventualnom međunarodnom sporu, nije teško pretpostaviti. Bojim se da ćemo na bilo kojoj arbitraži ostati kratkih rukova - istakao je Jerlagić.

Osvrnuo se i na Nikšićevu izjavu o odustajanju od Bloka 7.

VEZANI TEKST - Novalić o Nikšićevoj najavi o odustajanju od Bloka 7: Bit će ugrožen energetski suverenitet BiH; Mešalić: Za čiji interes se ovo radi

- Posebno je zanimljiv onaj dio Nikšićeve izjave u kojoj kaže "... napravit ćemo sve što je u našoj moći da ostale blokove dovedemo u odgovarajuću funkciju kako bi 2030. i 2050. dočekali spremni". Odgovorno tvrdim da ne postoje tehnologije da učinite boljim i učinkovitijim postrojenja koja su radila više od 300.000 sati, pritom mislim na blokove 3, 4, 5 i 6 Termolektrane Tuzla.

Oni su već modernizirani prije petnaestak godina i sada ih je teško ponovo rekonstruisati, a kamoli modernizirati. Potreban je ogroman novac za odsumporavanje, u TE Tuzla i TE Kakanj taj proces ne postoji. Radi se o investiciji teškoj nekoliko stotina miliona KM - stav je Jerlagića.

Pokušali smo saznati stav aktuelnog rukovodstva EPBiH i resornog ministarstva u vezi s TE Tuzla, ali se niko nije javljao na naše pozive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.