open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Jesu li dopune Zakona o PDV-u greškom poslane na usvajanje po redovnom umjesto hitnom postupku
Izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim se uvodi diferencirana stopa PDV-a, u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrane su u redovnoj proceduri iako su prethodno u Zastupničkom domu usvojene po hitnom postupku. Na sjednici Doma naroda moglo se čuti da je u pitanju – greška.
29.03.2022. u 07:15
get url
text

VEZANI TEKST - Građani će još pričekati na ukidanje akciza i nižu stopu PDV-a, mišljenje UIO "alanfordovsko"

Delegati iz SNSD-a su u Domu naroda najavili amandmansko djelovanje, što je dio redovne procedure i dalje produžava eventualno konačno usvajanje zakona i stupanje na snagu.

- Sreća pa je Zastupnički dom pogriješio pa nam nije to (zakon) poslao po hitnoj proceduri - kazala je tokom rasprave u Domu naroda, na sjednici 24. marta, delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD).

Kako je i da li je došlo do greške, pitali smo u kabinetu predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića.

Odgovoreno nam je da predlagač nije predložio hitnu proceduru. Predlagač izmjena i dopuna Zakona o PDV-u u Zastupničkom domu bio je Mirko Šarović, predsjednik Kluba zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a.

VEZANI TEKST - Šarović: Očekujem da Dom naroda BiH podrži smanjenje PDV-a i ukidanje akciza

- Tražim da se prijedlog zakona razmatra po hitnom zakonodavnom postupku s obzirom na to da se radi o materiji visokog stepena hitnosti – obrazložio je tada Šarović na sjednici Zastupničkog doma održanoj 9. marta, što je vidljivo i iz stenograma.

Šarović nam je pak odgovorio da nije u pitanju nikakva greška.

- Po analogiji i praksi Dom naroda je trebao da ovaj zakon usvaja po proceduri kao i Zastupnički dom koji im je zakon i uputio. Zastupnički dom je mogao da usvoji i dodatni zaključak kojim traži od Doma naroda da se zakon usvoji u hitnoj proceduri. Dom naroda se ipak odlučio da zakon usvaja u redovnoj proceduri, a ne po uobičajenoj praksi smatrajući nažalost da za ovaj zakon nije žurba - dodao je Šarović.

Onim što je predložio Šarović bila bi uvedena niža stopa PDV-a, u iznosu od pet posto, na osnovne životne potrepštine, a viša, odnosno 22 posto, na luksuz. Razlog donošenja je pokušaj smanjenja udara na građane usljed enormnog rasta cijena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.