open-navfaktor-logo
search
Mirza Hadžiabdić
Jesu li meta antifašisti: Sarajevska policija pojasnila zašto su "saslušani" Skenderagić i Đulić
SDPBiH zatražio je danas "potpunu informaciju prema čijem nalogu policija u Sarajevu i Mostaru saslušava organizatore antifašističkih protesta u Sarajevu".
23.06.2020. u 13:44
get url
text

VEZANI TEKST- SDP: Prema čijem nalogu policija u Sarajevu i Mostaru saslušava organizatore antifašističkih protesta?

- Jasno nam je da onima koji bi da mijenjaju historiju, svrstavajući silom četnike i ustaše na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu, smetaju antifašisti koji su ih tada porazili. Pošto se SDA, ali ni DF ni SBB, nisu ogradili od ovakvih istupa, očito je neko požurio da im se dopadne pozivajući na informativni razgovor organizatore mirnih protesta. Želimo vrlo jasno istaknuti kako je SDPBiH podržao održavanje skupa, te pozvao svoje članice i članove da se odazovu - poručili su između ostalog iz SDP-a. 

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić kazao je da "policija Kantona Sarajevo postupa shodno odredbama relevantnih zakona i naredbama nadležnih štabova donesenim u vrijeme proglašenog stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa, te se, u tom smislu, vrše određene provjere utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti organizatora navedenog okupljanja".

- Odbacujemo bilo čije tvrdnje da se radi o nekom pritisku na bilo koga, te iste smatramo neutemeljenim, uz napomenu da se isključivo rukovodimo argumentima i činjenicima na osnovu kojih će se utvrditi ima li osnova za pokretanje prekršajnog ili bilo kojeg drugog postupka, uvažavajući zakonske norme i naredbe nadležnih organa koje su bile aktuelne u vrijeme održavanja navedenog događaja bez prejudiciranja bilo čije odgovornosti - naglasio je Hadžiabidć. 

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić kazao je danas da je dobio poziv na razgovor u prostorijama policije zbog organizacije protestne šetnje protiv održavanja Blajburške mise u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

- Rekli su mi da danas poslije 10 sati dođem u policiju. Nijaz Skenderagić je već bio na razgovoru i rekao mi je da su ga ispitivali o organizaciji protestne šetnje u Sarajevu - kratko je ispričao Đulić.

Podsjećamo, održavanje ove mise u Sarajevu 16. maja izazvalo je brojne reakcije javnosti, a istog dana kada je misa održana, organizovana je i protestna šetnja na kojoj se okupilo nekoliko hiljada građana. O ovim događajima tada su izvijestili i neki od nauglednijih svjetskih medija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.