open-navfaktor-logo
search
A problemi veliki
Jesu li poljoprivrednici s pravom nezadovoljni: Košarac naveo tri aktivnosti u pomoći proizvođačima
Poljoprivrednici u našoj državi, suočeni s velikim problemima, traže pomoć vlasti kako bi njihove proizvodnje opstale i kako bi bilo zaustavljeno divljanje cijena. Osim entitetskih, u tome im, kako je rekao predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo, može mnogo pomoći i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) Bosne i Hercegovine, ali nisu uradili skoro ništa.
19.04.2022. u 15:59
get url
text

S druge strane, predstavnici peradara smatraju da je MVTEO uradilo koliko je moglo.

Kakve je konkretno korake poduzelo ovo državno ministarstvo da pomogne poljoprivrednicima, peradarima i drugim proizvođačima, odgovorio je ministar Staša Košarac.

Od konkretnih aktivnosti, naveo je tri, čija se realizacija još očekuje.

VEZANI TEKST - Bićo o izostanku pomoći: Košarac se hvali izvozom junadi, a mi nemamo dovoljno mesa za sebe

Radi se o nastavku izvoza pšenice, kukuruza i pšenične krupice iz Srbije u BiH, isporucino 30.000 tona mineralnog đubriva iz Turske, te o donesenoj odluci o smanjenju carinske stope na uvoz mineralnih đubriva iz zemalja s kojima BiH nema potpisan ugovor o slobodnoj trgovini.

- Zaštita domaće proizvodnje i interesa privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH je jasno definisana politika Vijeća ministara BiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Budući da je sektor poljoprivrede u primarnoj nadležnosti entiteta, te da Ministarstvo ima koordinirajuću ulogu, u saradnji s vladama RS-a i FBiH, te resornim entitetskim ministarstvima aktivno radimo na predlaganju mjera pomoći poljoprivrednicima u cilju osiguranja adekvatnih agrotehničkih mjera, prije svega ishrane žitarica i ostalih gajenih kultura, te dovoljnih količina ovih kultura na tržištu uz dobar kvalitet prinosa. Takve aktivnosti utiču na smanjenje nestašice hrane u BiH i ublažavanje poskupljenja u interesu građana – naveo je Košarac.

Kazao je da je Ministarstvo na čijem je čelu predložilo je Odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva iz trećih zemalja, koja je na sjednici Vijeća ministara BiH usvojena 18. marta. Odlukom je definisano da se s pet posto na nula smanjuju carinske stope na uvoz mineralnih đubriva iz zemalja sa kojima BiH nema potpisan ugovor o slobodnoj trgovini. Ova odluka odnosi se na period od godinu dana i 100.000 tona mineralnog đubriva.

- U kontaktu s nadležnim tijelima u Republici Turskoj zatražili smo mogućnost plasmana određenih količina mineralnih đubriva iz ove zemlje na tržište BiH. Zahvaljujući dobrim odnosima i dogovoru člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, iz Republike Turske će u BiH biti isporučeno 30.000 tona mineralnog đubriva, od čega je 25.000 tona KAN đubriva i pet hiljada tona NPK đubriva, koje je potrebno za poljoprivrednu proizvodnju. U prošloj sedmici finalizovali smo tehničke detalje u vezi sa isporukom – nadalje je naveo Košarac, uvjeren da će "turska strana biti ažurna" te u najkraćem roku osigurati potrebne dozvole za izvoz iz Turske.

VEZANI TEKST - Stvoriti i ekonomsku ljušturu: Zašto Dodik, koji 24 sata razbija državu, želi BiH u Otvorenom Balkanu?

Kada je u pitanju uvoz pšenice i kukuruza iz Srbije, nakon odluke Vlade susjedne zemlje o privremenoj zabrani izvoza, Košarac je podsjetio da su se obratili nadležnim organima Srbije sa zahtjevom da BiH bude izuzeta od ove odluke.

- Odluka Vlade Srbije o zabrani izvoza je privremenog karaktera i trenutno se analiziraju raspoložive količine pomenutih poljoprivrednih proizvoda zbog neizvjesnosti i poremećaja na globalnom tržištu. Dobili smo čvrsto uvjeravanje da će Vlada Srbije donijeti odluku na osnovu koje će biti omogućen nastavak izvoza ugovorenih količina merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice u BiH, u skladu sa potrebama koje su iskazale RS i FBiH – rekao je Košarac.

Kazao je i da od početka mandata zagovara politiku intenziviranja aktivnosti na očuvanju postojećih i otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, te je dodao da je "naša šansa pristupanje inicijativi 'Otvoreni Balkan'".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.