open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Jesu li u SDP-u svi za koaliranje sa SDA u novoj Vladi HNK: Zalihić kovertirao potez, čeka organe partije
Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona trebala bi se održati, prema nekim najavama, do kraja sedmice, i na njoj bi trebala biti izabrana nova vlada, na koju se čeka godinama.
17.10.2023. u 13:21
get url
text

VEZANI TEKST - HDZ, SDA i SDP rasporedili ministarstva u novoj vladi u HNK, evo koji je omjer dogovoren

Novu Vladu HNK trebali bi činiti HDZ, SDA i SDP. Ministarstva su podijeljena, mandatarka bi trebala biti Marija Buhač (HDZ). Prema pisanju medija, iz HDZ-a bi trebali doći i ministar poljoprivrede Mario Jurica, ministar MUP-a Đuro Prkačin, saobraćaj bi trebao pripasti Ivi Bevandi.

Istovremeno, SDP će za ministra privrede HNK postaviti Zanina Vejzovića, na čelu resora trgovine, turizma i okoliša trebao bi biti Emil Balavac. Kako piše Klix.ba, u SDA još traju previranja. 

Predsjednik KO SDA Edin Mušić preferira Bekira Isakovića (građenje), Adnana Faladžića (finansije) i Rašida Hadžovića (obrazovanje). No, Salem Marić i Osman Ćatić su protiv Faladžića i Hadžovića, te u njihove fotelje žele smjestiti Adila Šutu i Elviru Ćemalović Dilberović. 

Pored toga, pojedini mostarski medijii, dobro upućeni u herecgovačke političke križaljke, tvrde kako u kantonalnom SDP-u baš i nisu oduševljeni koaliranjem sa SDA. Navodno, Arman Zalihić, prvi čovjek SDP-a Mostar neće glasati za novu vladu.

- Nemam komentar. Dok službeni organi KO SDP HNK ne donesu donesu odluke, ne želim komentarisati. U svakom slučaju, HNK je neophodno da konačno dobije novu Vladu i to nakon osam godina - kazao je za Zalihić za Faktor.

VEZANI TEKST - Nazire li se kraj sapunici u HNK: SDA prihvatila poziv HDZ-a, u SDP-u kažu da se nisu stekli uvjeti

Predsjednik KO SDP HNK Ismet Lulić nam je u prvom razgovoru kazao kako je zauzet te da nazovemo nešto kasnije. Međutim, Lulić se poslije nije javljao na naše pozive. 

S druge strane, potpredsjednik KO SDA HNK Džafer Alić tvrdi kako sve ide prema planu. 

- Mi nismo dobili nikakav dojam niti odgovor da ima dilema za ulazak SDP-a u vlast - rekao je Alić za Faktor.

U Skupštini HNK HDZ ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF po dva, te NES i NiP po jednog. Za izglasavanje nove vlade neophodno je 20 glasova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.