open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Jesu li usvojeni "evropski zakoni" napredak ili nazadak?
Oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojila su četiri zakona nazvana "evropskim", dok peti, koji se odnosi na izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, treba biti konačno usvojen u Domu naroda na sjednici 6. septembra nakon što je prošao u prvom čitanju prije nekoliko dana.
02.09.2023. u 18:56
get url
text

VEZANI TEKST - SNSD, HDZ i "Trojka" i u Domu naroda Parlamenta BiH usvojili "evropske zakone"

Usvajanje ovih zakona u vladajućim strankama nazvali su napretkom na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Koliki je to zaista napredak, u nekoliko su navrata odgovorili, između ostalih, i iz nevladine organizacije Transparency international (TI) BiH, navodeći da ti zakoni daju privid reformi.

Osim izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, državni parlamentarci uglavnom iz vladajućih stranaka "Trojke", HDZ-a i SNSD-a, usvojili su Zakon o slobodi pristupa informacijama u institucijama BiH, Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH, izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu za ljudska prava, te izmjene i dopune Zakona o strancima.

- Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i dalje nije suštinski riješio pitanje potencijalnog skrivanja imovine nosilaca pravosudnih funkcija – naveli su iz TIBiH dodavši da nije obuhvatio sve preporuke EU-a i Venecijanske komisije.

Iz TIBiH su u nekoliko navrata upozorili da je sporno što je sužen krug srodnika u vezi sa sukobom interesa člana VSTV-a, dok je prijava imovine ograničena samo na člana istog domaćinstva.

Zbog teksta zakona kakav je predložen i usvojen negodovali su i iz OSCE-a.

Izmjenama Zakona o VSTV-u je predviđeno i to da će se u roku od godinu dana donijeti novi zakon koji će biti usklađen sa evropskim standardima.

VEZANI TEKST - OSCE o Zakonu o VSTV-u: Reforma pravosuđa nije sredstvo nagodbe, Dom naroda to može ispraviti

- Nadalje, Zakon o slobodi pristupa informacijama u nekim segmentima je lošiji od postojećeg i dodatno će omogućiti institucijama da od javnosti kriju informacije od javnog interesa – ističu iz TIBiH.

Problem je što propisuje preširok opseg izuzetaka od obaveze dostavljanja informacijama, čak širi od postojećeg zakona. Uz to, ocijenjeno je, ne osigurava nezavisnost u postupanju po žalbama u slučajevima kršenja Zakona. Konkretne zamjerke civilnog društva, opozicije pa i međunarodnih organizacija su bile što će o žalbama odlučivati žalbeno vijeće pri Vijeću ministara BiH, pa i u slučajevima kada se ona odnosi na Vijeće ministara.

Kada je u pitanju Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH, nisu se mogle čuti krupnije zamjerke na sam tekst zakona, ali su opozicioni parlamentarci ukazali na problem što im je obiman zakon na klupe došao po hitnom postupku, bez dovoljno vremena da bude detaljno pročitan i bez mogućnosti amandmanskog djelovanja. Uz to, ukazano je, evropski zakoni u proceduru idu po skraćenom postupku upravo kako bi se moglo amandmanski djelovati i eventualno nešto popraviti.

Sličnan problem je bio i sa izmjenama i dopunama Zakona o strancima. Postojeći Zakon o strancima, usvojen 2015. godine, u značajnijoj mjeri usklađen je sa evropskom regulativom u oblasti migracija, a njegovim sadašnjim izmjenama i dopunama se nastavlja uskađivanje sa dvije uredbe i dvije direktive koje su u međuvremenu donesene.

VEZANI TEKST - Krišto: Vijeće ministara nije dogovorilo dva zakona zbog nesuglasica, pojavila su se neka vjerska pitanja

Uz izmjene Zakona o strancima, podršku pozicije i dijela opozicije imale su samo još izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu za ljudska prava, koje govore o tome da ombudsmeni obavljaju poslove "preventivnog mehanizma za sprečavanje torture".

Iz TIBiH su nedavno zaključili da se o ključnim reformskim zakonima sve manje govori, dok vlast na državnom nivou tvrdi da demonstrira napredak na evropskom putu kroz usvajanje Zakona o organizaciji tržišta vina, Zakona o strancima i spornim zakonima o VSTV-u i slobodi pristupa informacijama.

Osim ovih pet, lideri stranaka vladajuće koalicije dogovorili su usvajanje Zakona o sudovima, ali su se na Vijeću ministara BiH pojavile nesuglasice koje se još pokušavaju "ispeglati".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.