open-navfaktor-logo
search
Podizanje svijesti
Jordanska kraljica Noor, ICMP i Memorijalni centar Srebrenica pozvali na podršku traganja za nestalim
Memorijalni centar Srebrenica je današnji dan posvetio podizanju svijesti o važnosti traganja za nestalim osobama u genocidu u Srebrenici, ali i važnosti podrške ICMP-u i razvoju nauke u pravcu identifikacije i pronalaska nestalih osoba.
12.07.2020. u 17:36
get url
text

Zbog toga je danas, zajedno sa jordanskom kraljicom Noor, komesarkom Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), poslao zajedničku poruku.

- U proteklih dvadeset godina radeći s Međunarodnom komisijom za nestale osobe imala sam privilegiju da svjedočim, volim i divim se svojim sestrama iz Srebrenice. Vašoj hrabrosti, predanosti, suosjećanju i nepokolebljivosti pred ogromnim pritiscima. U našem radu s vama i drugima na pronalasku i identifikaciji žrtava iz Srebrenice, zajedno smo otvorili put da se počinitelji suoče sa pravdom. Rad naše Komisije doprinio je dugoj i detaljnoj istrazi koja je omogućila izvan svake sumnje utvrditi činjenice o genocidu - poručila je jordanska kraljica Noor u svojoj poruci.

Do danas je ICMP pomogao Bosni i Hercegovini pronaći 75 procenata od oko 30.000 nestalih uključujući i skoro 7.000 od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici. ICMP-ovi naučni podaci – uključujući i evidencije o analizi DNK – prihvaćeni su kao dokazni materijal u suđenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i sudovima u Bosni i Hercegovini.

- Od vas smo naučili mnogo i to nam omogućava da pomognemo drugima širom svijeta koji su žrtve prisilnih nestanaka. U Siriji, Iraku, Kolumbiji i drugdje porodice nestalih u vama pronalaze inspiraciju i hrabrost - napomenula je.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, ukazao je na važnost rada ICMP-a.

- Postoji jasna veza između onoga što radi ICMP i onoga što je presuđeno u Hagu, te konačno naše mogućnosti i privilegije da svoje najmilije ukopamo pod nišanima sa njihovim imenima i prezimena. Zbog toga, moramo zajedno podizati svijest o važnosti traganja za nestalim, ne samo ovdje kod nas, već i na drugim mjestima gdje su se dogodili ratni zločini i masovna ubistva. Naše naučene lekcije moramo iskoristiti da pomognemo drugom, i to je važna poruka koju Memorijalni centar želi poslati ovom prilikom - zaključio je Suljagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.