open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Još bez sjednica o ukidanju akciza na gorivo: Ima osnova za krivičnu prijavu protiv Radmanovića i Špirića
Predsjedavajući Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović (SNSD) i Nikola Špirić (SNSD) nisu zakazali hitne sjednice domova na kojima bi se konačno odlučilo o privremenom ukidanju akciza na gorivo.
23.09.2022. u 12:53
get url
text

Zastupnici i delegati predali su u utorak zahtjeve za zakazivanje hitnih sjednica domova. Prema poslovnicima o radu, kako Zastupničkog tako i Doma naroda, rok u kojem su predsjedavajući obavezni zakazati ove sjednice je tri dana.

Zahtjev zastupnika predat je u utorak i to u 10.45 sati, kako je vidljivo na fotografiji koju je objavio predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a Saša Magazinović. Po tome, prošao je rok od tri dana.

Zahtjev za hitnu sjednicu PSBIH

U Parlamentu BiH su nam oko podneva kazali da sjednice još nisu zakazane. Na dnevnom redu treba biti izvještaj zajedničke komisije bh. Parlamenta koja se usaglasila o tekstu izmjena Zakona o akcizama.

Da u poslovničkom roku neće moći biti zakazana sjednica kazao je i Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda, za agenciju Srna. To obrazlaže "objektivnim okolnostima", pa podsjeća da se desio hakerski napad i još nije moguć pristup informacionom sistemu Parlamentarne skupštine BiH. Treba napomenuti da materijal zajedničke komisije imaju svi parlamentarci, kao što imaju i telefone i druge mogućnosti pozivanja na sjednice. 

Zbog nezakazivanja sjednica, kako je izjavio Magazinović za agenciju Fena, razmatraju podnošenje krivične prijave protiv Radmanovića i Špirića.

Alma Čolo, zastupnica SDA i magistar pravnih nauka, kazala je da ima osnova za podnošenje krivične prijave zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja, odnosno jer ne vrše službenu dužnost.

- Bitno je utvrditi kome se time nanosi šteta. U ovom slučaju to su građani jer neusvajanjem izvještaja Zajedničke komisije, zakon ne može stupiti na snagu, a time ne može doći do smanjenja cijena goriva. Šteta se može i izračunati – pojasnila je Čolo.

Dodala je da i zastupnici SDA podržavaju održavanje hitne sjednice i da bi i potpisali zahtjev da im je to bilo ponuđeno.

Ono što je poslovnička mogućnost jeste da sada hitnu sjednicu doma zakaže zamjenik predsjedavajućeg.

U Poslovniku o radu Zastupničkog doma navedeno je da ako predsjedavajući u roku od tri dana ne zakaže hitnu sjednicu na zahtjev najmanje pet zastupnika, to može učiniti zamjenik predsjedavajućeg, također u roku od tri dana.

To znači da bi sjednicu Zastupničkog doma mogao zakazati Denis Zvizdić. Nije poznato da li će to učiniti s obzirom na to da postoje određena tumačenja da bi mu za to trebala i druga zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto.

Međutim, Čolo kaže da je poslovnik jasan i govori o zamjeniku predsjedavajućeg, u jednini.

Poslovnik o radu PSBiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.