open-navfaktor-logo
search
Zastupnik u NSRS-u
Još jedna krivična prijava protiv Antonića zbog negiranja genocida, na potezu Tužilaštvo BiH
Nihad Aličković iz pokreta "AntiDayton" je podnio krivičnu prijavu u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Momčila Antonića zbog negiranja genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.
16.02.2022. u 21:32
get url
text

Zastupnik SNSD-a je na sjednici Narodne skupštine RS (NSRS) ranije ovog mjeseca pozvao srpske zastupnike da javno negiraju genocid u Srebrenici, naveo je Aličković u prijavi u kojoj je citirao dio izjave.

- Znamo mi kako razmišljate, dajte da i narod zna. Ja kažem, nije bilo genocida u Srebrenici. Hajte, i vi to recite, pa makar bilo predizborno - kazao je, između ostalog, tada Antonić.

Aličković je u prilogu prijave dostavio i USB stick sa video snimkom kao dokaznim materijalom sa navedene sjednice, koji je 8. februara 2022. objavio Nebojša Vukanović.

- Iz navedenog se jasno može uočiti i čuti, otvoreno i svjesno negiranje genocida u Srebrenici počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine, što su presudili mnogi sudovi u svijetu, među kojim je i Sud pravde u Holandiji u Den Haagu - kazao je Aličković.

Pozvao je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da djeluje u skladu sa donesenim zakonom o zabrani negiranja genocida te kazni i sankcionira Antonića.

VEZANI TEKST - Krivična prijava za negiranje genocida u Srebrenici protiv SNSD-ovog zastupnika u NSRS-u

Podsjetimo, na Antonićeve izjave reagirali su prošle sedmice i iz Stranke za BiH, te pozvali Tužilaštvo da odmah reaguje zbog počinjenog krivičnog djela. 

Faruk Đozić, delegat SBiH u Vijeću naroda bh. entiteta RS-a podnio je krivičnu prijavu protiv Antonića.

- Dok traje salva napada na Begiju Smajić, zastupnicu SBiH-a u NSRS, zbog izgovorene istine da su pripadnici Vojske RS-a izvršili genocid, promaklo je svima ovo direktno negiranje genocida u Srebrenici. Srpski dušebrižnici nisu ni reagovali, a kamoli opomenuli narodnog zastupnika. Žrtve genocida nisu samo predmetom negiranja, već odraz političke moći, ko više i bolje negira, taj je veći Srbin – naveo je Đozić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.