open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Još jedna protestna šetnja za Palestinu: Oni koji podržavaju genocid isti su kao oni koji ga čine
U Sarajevu je danas održana protestna šetnja u znak solidarnosti sa narodom Palestine.
07.01.2024. u 12:38
get url
text

Događaj organizuje Udruženje International organisation for development (IOD). Građani su se okupili kod Sebilja na Baščaršiji, odakle su krenuli ka Tržnom centru Aria (nekadašnji BBI).  Tu će, prema najavi, biti održan bazar na kojem će organizator skupljati novac za narod Palestine. Dosad su uspjeli, kako kažu, dostaviti nekoliko paketa hrane u Gazu, a rade na sakupljanju donacija kako bi osigurali vodootporne šatore.

Noseći transparente građani su poslali poruke "Palestina nisi sama, uvijek Bosna je sa vama", "Sa ubicama djece i nevinih se ne razgovara, prekinite svaki kontakt", "Oni koji podržavaju genocid isti su kao i oni koji ga čine"... 

Učesnici su skandirali slogane protiv rata, okupacije i ubijanja djece u Gazi.

- Želimo da ukažemo na katastrofalnu situaciju u Palestini. Želimo da pozovemo na prekid vatre, prekid genocida, aparthejda i entičkog čišćenja. Ovo je treća mirna šetnja koju smo organizovali i svaki put se nadamo da neće biti potrebe za sljedećom. Nažalost, svake dvije do tri sedmice smo dužni da organizujemo mirnu šetnju i pokažemo da je narod BiH uz narod Palestine - rekla je Safija Tadefi, jedna od organizatorica skupa.

Pozvala je sve koje žive u uticajnijim državama, posebno u SAD-u, da dignu svoj glas i čine pritisak na svoje vlade kako bi se obustavio genocid u Gazi.

Među mnogobrojnim građanima koji su se odazvali mirnoj šetnji je Adela Korać koja živi u Francuskoj. Kako je kazala, slike iz Pojasa Gaze ih jako rastužuju i nastoje učiniti sve da pomognu.

- Svako ko ima u sebi ljudskosti će podržati sve ovo, i da zamisli da se to može i nama desiti. Da se nikome nikada to ne ponovi. Tu smo da podržimo, da dovimo, što više, jer možda nas upravo ta dova spasi - rekla je Korać.

Skup je okončan oko 14.20 sati.

{$galerijaFotografija}

0J4A0227.JPG
1 od 26
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.