open-navfaktor-logo
search
I roditelji se složili
Još jedna škola u FBiH zabranila mobitele, učenici koji prekrše naredbu bit će kažnjeni
Vijeće roditelja i škola u saradnji s Učiteljskim vijećem donijelo je odluku o zabrani donošenja i korištenja mobitela u OŠ Čerin u Čitluku.
18.11.2023. u 14:35
get url
text

Ukoliko učenik iz opravdanog razloga (bolest ili drugi opravdani razlog) ponese mobitel u školu dužan je prije početka nastave o tome obavijestiti učitelja, razrednika i dežurnog nastavnika, pojašnjavaju iz škole.

Ako se kod učenika pronađe mobitel, napominju, isti se oduzima i predaje u sekretarija škole te se informira direktor.

Oduzeti mobitel može preuzeti samo roditelj djeteta koji se prilikom preuzimanja mobitela obavještava o izrečenoj opomeni za kršenje Kućnog reda škole što donosi sniženu ocjenu iz vladanja za učenika.

Osnovna škola "Bila" u Vitezu bila je prva u BiH koja je zabranila upotrebu mobitela tokom boravka djece i nastavnika u školi kako bi potaknula veću socijalizaciju među učenicima i spriječila maloljetničku delinkvenciju koja se često pojavljuje na društvenim mrežama i potiče nasilje među mladima.

Nedavno je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH pokrenuta inicijativa koja se odnosi na izradu propisa kojim bi se zabranila upotreba mobilnih telefona i tableta tokom nastave u svim osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH, osim u situacijama kada je upotreba nužna zbog edukativnih, medicinskih i drugih opravdanih razloga.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.