open-navfaktor-logo
search
Pregovori i problemi
Još nema odluke o manjinskoj Vladi USK, a kriza već stavila dio policijskih auta van upotrebe
Opozicija u Skupštini Unsko-sanskog kantona ne odustaje od zahtjeva za formiranje manjinske Vlade Unsko-sanskog kantona, ali se čeka potez Kantonalnog odbora SDP-a USK koji tek treba donijeti odluke o tome hoće li ići u ovom pravcu.
07.02.2022. u 12:59
get url
text

Prema informacijama, centrala SDP-a BiH u Sarajevu dala je svojevrsno zeleno svjetlo.

VEZANI TEKST - Ko je ko i ko je s kim u Skupštini USK, zašto nema stabilne većine?

- Iz centrale su rekli da se uradi sve što je u interesu građana. Rekli su da je na nama – rekao nam je Razim Halkić, predsjednik KO SDP USK i predsjedavajući Skupštine USK.

Tokom vikenda održani su sastanci predstavnika SDP-a u Skupštini USK i takozvane četvorke koju čine opozicioni zastupnici Vildana Alibabić (Naša stranka), Zikrija Duraković (PoMAK), te nezavisni zastupnici Rasim Kantarević i Ekrem Prošić. No prvo je u subotu održan sastanak ove opozicije s predstavnikom SDP-a i premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem (NES) na kojem su ponovili da ne žele NES i ne žele podržati Vladu na čijem je čelu Ružnić.

- Preko vikenda su se stvari iskristalizirale. Ostala je varijanta manjinske vlade koju gura četvorka. Ali nema jasne većine. SDA je rekla da nude bjanko podršku manjinskoj vladi, ali politika je takva da se sutra stvari mogu promijeniti. Mi ćemo sutra održati sjednice Predsjedništva i Kantonalnog odbora SDP-a. Bez organa stranke ne želimo ništa uraditi. Sutra ćemo konkretnije znati – dodao je Halkić.

U međuvremenu, kasa Unsko-sanskog kantona je zaključana od 1. februara tako da nema mogućnosti isplate plaća budžetskim korisnicima niti ikakvih drugih transakcija.

Stoga je, između ostalog, otežan i rad policije.

VEZANI TEKST - Ni premijer ni gospodin: Sejdić zahtijeva ostavku Ružnića zbog loše politike i snimka uvreda prema ženi

- Dobavljač još sipa gorivo u službena vozila, policija s te strane još funkcionira. Međutim, neka vozila su parkirana jer se ne može uraditi tehnički pregled i registracija. Znači, dio vozila je već van funkcije. Ipak uspijevamo obavljati zadatke, nema puno intervencija. Ali za dosta vozila ovaj mjesec ističe tehnički pregled – kazao nam je Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije Unsko-sanskog kantona.

Do finansijske blokade je došlo nakon što Skupština USK nije podržala Odluku o privremenom finansiranju USK za prva tri mjeseca ove godine. Obrazloženje opozicije je da ne žele podržati Vladu na čelu s Ružnićem.

Zbog svega je Sindikat policije USK najavio štrajk upozorenja, o kojem razmišljaju i državni službenici i namještenici.

Alagić je kazao i da, prema informacijama, sjednice Skupštine USK još neće biti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.