open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Još ništa od nastavka sjednice Komisije za izbor sudije Ustavnog suda BiH
Do danas nije nastavljena sjednica Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj je trebalo da se utvrdi lista kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
25.04.2023. u 08:17
get url
text

Sjednica je prekinuta 14. marta kada je "Trojka" namjeravala dati podršku samo jednom kandidatu Marinu Vukoji, kadru bliskom HDZ-u, da samo njegovo ime ide na glasanje u Parlament FBiH, a što je izazvalo buru u javnosti. Time bi HDZ dobio sudiju u narednih 20 godina.

VEZANI TEKST - Prekinuta sjednica Komisije za izbor sudije Ustavnog suda BiH

- Još niti je sazvan nastavak sjednice niti nova sjednica. Mislim da bi Mladen Bošković (HDZ) zakazao sjednicu Komisije da je siguran da će samo Vukoja proći kao prijedlog. Vjerovatno i kada bi prošao pitanje je da li bi dobio većinu u Zastupničkom domu FBiH.

Mi se zalažemo, kao i DF, da u Zastupnički dom na glasanje ide lista uspješnijih kandidata pa neka prođe onaj koji bude dobio najviše glasova - rekao nam je Eldar Čomor (SDA), član Komisije za izbor i imenovanje u Zastupničkom domu FBiH.

Pojašnjava da ne može jedna trećina komisije poslati u Parlament FBiH prijedlog za kandidata Ustavnog suda BiH.

Čomor se osvrnuo i na rad Zastupničkog doma FBiH.

- Žalosno je da mjesecima nismo ništa konkretno uradili i predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić (NS) još ne zakazuje novu sjednicu - govori Čomor.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.