open-navfaktor-logo
search
Penzioneri čekaju
Još ništa od povećanja najnižih penzija u FBiH, čeka se Drljačino ministarstvo
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno je donio zaključak u junu o povećanju najnižih penzija (424 KM) za minimalno pet posto, kojim je obavezao Vladu Federacije BiH, a koji nikada nije realiziran iako se to trebalo učiniti sa augustovskim penzijama.
21.09.2022. u 07:47
get url
text

Premijer je zatražio od resornog ministarstva analizu 

Zaključak je usvojen na prijedlog zastupnice Sanele Prašović-Gadžo, ispred Kluba SBB-a u Zastupničkom domu FBiH.

VEZANI TEKST - Zašto nisu povećane minimalne penzije u augustu, a po zaključku Zastupničkog doma FBiH?

U Federalnoj vladi kažu da je to resor Federalnog ministarstva rada i socijalne politike na čijem čelu je Vesko Drljača (SBB).

- Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je zatražio od resornog ministra Veska Drljače (SBB) da se analizira zaključak, utvrdi je li u skladu sa zakonom. Ako jeste, da se sačini konkretan prijedlog realizacije, izvor finansiranja i ponudi na razmatranje Vladi Federacije BiH. To do sada nije učinjeno - rečeno nam je u Vladi FBiH. 

Dodali su da je resornom ministarstvu upućeno pismo 22. augusta.

Iz Ministarstva rada i socijalne politke smo ostali uskraćeni za odgovore na pitanja da li su analizirali zaključak, da li je u skladu sa zakonom, zašto korisnicima najnižih penzija nisu povećane augustovske penzije...

Trebalo je ispoštovati Zaključak

- U Federaciji je oko 170.000 korisnika najnižih penzija. Moram kazati kako je njih više od 80 nezarađenih. To kažem jer ih ima koji su po starom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju išli u penziju sa pet-šest-osam godina staža i oni sada imaju penziju 424 KM isto kao i neko ko je radio 35 godina i otišao u penziju.

Ali svakako je trebalo da se ispoštuje Zaključak Zastupničkog doma FBiH i povećaju najniže penzije za pet posto - rekao nam je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

On sumnja da će do povećanja minimalnih penzija i doći.

- Što se tiče povećanja penzija za ovu godinu, to je završeno prema informacijama koje ja imam. Može se dogoditi da do kraja godine dobijemo još jednu jednokratnu pomoć. Te pomoći nisu zapravo nikakva pomoć, nama treba sistemsko rješenje, a ono je povećanje penzija - govori Trakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.