open-navfaktor-logo
search
Gradsko vijeće
Još se traži rješenje za problem oštećene zgrade Doma zdravlja Bihać
Na današnjoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća Bihać ponovo je aktuelizirano rješavanje problema oštećenog objekta Doma zdravlja u prošlogodišnjem potresu.
23.04.2021. u 17:38
get url
text

Usvojeno je više zaključaka, među kojima se izdvajaju zahtjevi od Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) o gradnji novog objekta, te privremenom izmještanju svih službi u adekvatan prostor u roku od 15 dana.

Vijećnici su zahtjeve obrazložili i završnim izvještajem o trenutnom stanju oštećene zgrade, koji prema njihovom mišljenju potvrđuje kako je gradnja novog objekta ekonomski isplativija i opravdanija od rekonstrukcije oštećenog.

Prema riječima vijećnika u skoro četiri mjeseca nije napravljen nikakav pomak, odnosno za njih je posebno razočaravajući podatak da je u ovom proteklom periodu realiziran samo jedan od njihovih zaključaka sa prethodne tematske sjednice.

- Zaposleni u Domu zdravlja Bihać rade u neadekvatnim uslovima, u kojima su ugroženi njihova sigurnost i zdravlje. Samim tim je dosta otežan i proces primarne zdravstvene zaštite građanima Bihaća i zaista smatramo da je krajnje vrijeme da se krene u rješavanje ovog problema. Napominjem da je Federalna vlada osigurala tri miliona KM za gradnju novog ili rekonstrukciju postojećeg objekta. Završna studija o trenutnom stanju oštećene zgrade pokazuje ekonomsku neopravdanost rekonstrukcije i potrebno je što prije osigurati preostala potrebna sredstva za gradnju. Procjena je da će to koštati oko 7,5 miliona maraka, tako da je neophodno što prije osigurati tu razliku sredstava - izjavio je dopredsjedavajući Gradskog vijeća Bihać Asmir Budimlić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić također smatra da Kantonalna vlada i skupština nisu napravili skoro ništa konkretno po pitanju rješavanja problema pružanja primarne zdravstvene zaštite njegovim sugrađanima. Naglasio je spremnost Gradske uprave i Gradskog vijeća da pomognu u okviru njihovih mogućnosti.

- Pokazali smo veliku volju i želju za unapređenjem sistema primarne zdravstvene zaštite i uradit ćemo sve što budemo mogli. Možemo i mi planirati određena financijska sredstva, prije svega za plaćanje komunalnih naknada i nekih ostalih dadžbina. Možemo tražiti varijantu sa zemljištem i apsolutno smo spremni učestvovati u rješavanju problema koji nas najviše i pogađa, ali neko mora pokrenuti stvari i kompletan proces - riječi su gradonačelnika Fazlića.

Kantonalni ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić s druge strane traži još malo strpljenja i garantuje posvećenost svih članova Vlade rješavanju ove problematike.

- Vlada USK će finansijski podržati sve aktivnosti oko bilo koje varijante rješavanja ovog problema. U ovom momentu imamo rezervirana dva miliona KM za tu svrhu i apsolutno su neutemeljeni navodi da ništa ne činimo. Tek smo da tako kažem finalni nalaz o trenutnom stanju zgrade i potencijalnim našim mogućnostima i to će odmah biti plaćeno. Kompletan dalji postupak mora imati plan i program, te financijsku konstrukciju i Kantonalna vlada će to osigurati kako bi se sve završilo na odgovarajući način. Odgovorno tvrdim da ćemo stati iza svega, od eventualne kupovine zemljišta do građevinskih radova, ali uz stručnu analizu i pripremu financijskih i svih drugih neophodnih planova i programa - ustvrdio je Alagić.

Novoimenovani ministar zdravstva USK Muris Halkić potvrdio je i da je u toku proces traženja najoptimalnijeg privremenog rješenja za trenutni smještaj specijalističkih ambulanti bihaćkog doma zdravlja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.