open-navfaktor-logo
search
Vrši se procjena
Još traju pregovori: Hoće li biti povorke ponosa u Sarajevu?
Bh. povorka ponosa, koja bi se drugi put organizirala u Sarajevu, zakazana je za 23. august, a posljednih sedmica organizatori su imali nekoliko sastanaka sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
29.07.2020. u 20:26
get url
text

- Održavaju se radni sastanci sa organizatorom. Policijski službenici vrše sigurnosnu procjenu i u skladu sa njom nalažu eventualno dodatne mjere osiguranja. Još nisu dobili dozvolu za održavanje i to je u toku. Trenutno radimo na predorganizacijskim aktivnostima - kaže portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić. 

Cilj organizatora povorke ponosa je, kako kažu, da da se doprinese boljem položaju LGBTIQ osoba u društvu.

- Povorku ponosa organizirat ćemo u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. Povorka je neophodna jer su u ovakvim ekstremnim okolnostima tek isplivali svi problemi sa kojima se LGBTIQ osobe susreću. Nažalost, čak u ovakvoj situaciji jedna ovako diskriminirana zajednica gura se još više na marginu. Protest smo regularno prijavili MUP-u KS-a. Očekujemo da oni rade profesionalno svoj posao i da ne ograničavaju slobodu okupljanja na bilo kom nivou - kaže Lejla Huremović, članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.