open-navfaktor-logo
search
Ne postoji dogovor
Još traju pregovori o formiranju skupštinske većine i rukovodstva u USK
Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) prošle sedmice izabrala je delegate za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, nakon čega je konstituirajuća sjednica ponovo prekinuta zbog nepostojanja zvaničnog dogovora o formiranju skupštinske većine i rukovodstva.
05.12.2022. u 12:38
get url
text
Skupština USK

Predsjednici svih zastupničkih klubova naglasili su kako pregovori i razgovori o formiranju vlasti u ovom kantonu još traju, kao i da njihov tok u mnogome zavisi od političkih dogovora na višim nivoima vlasti.

- Tek ćemo vidjeti da li će ovo glasanje za delegate u Domu naroda zaista i potvrditi koalicije koje postoje na nivou Federacije i države. Evidentno je da će proces formiranja vlasti i u našem kantonu zavisiti od dešavanja i političkih dogovora za više nivoe vlasti - izjavio je zastupnik Narodnog evropskog saveza (NES) u Skupštini USK Agan Bunić.

Mnogi smatraju da je glasački proces za izbor delegata u Dom naroda bio prilično indikativan. Emir Dautović (NES), Mehmed Mahmić (SDA) i Azhar Sejarić (NiP) izabrani su delegati u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda Bošnjaka. Skupštinski zastupnici u Unsko-sanskom kantonu (USK) izabrali su i Tanju Šantić (NES) iz reda Hrvata, Mladena Lonića (SDP) iz reda Srba, te Senitu Handukić (DF) iz reda ostalih.

- Znamo da postoji sporazum "Osmorke" na nivou države i Federacije, tako da će se taj sporazum poštivati i vjerovatno primijeniti prilikom formiranja vlasti i u kantonima. Trenutno imamo određenih neslaganja, no vjerujem da će vrlo brzo doći do formiranja jasne političke većine u Skupštini USK - kazala je skupštinska zastupnica Socijeldemokratske partije (SDP) Fatka Kulenović.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) također smatraju da će ishod političkih dogovora na federalnom i državnom nivou uvjetovati rasplet situacije u tom kantonu, iako upozoravaju da je neophodno što prije formirati izvršnu i zakonodavnu vlast.

- Predviđeni rokovi Izbornog zakona natjerali su nas da završimo ovaj dio posla oko izbora delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Za nas je najvažnije da smo očuvali utjecaj SDA USK na ovom nivou, s obzirom na to da ponovo imamo jednog izabranog delegata iz reda Bošnjaka. Nadamo se kako će brzo doći i do nastavka konstituirajuće sjednice, odnosno formiranja skupštinske većine i izbora rukovodstva - kaže predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona Jasmin Musić.

Mišljenja je da bi bilo dobro da je visoki predstavnik i tu nametnuo određene rokove, s obzirom na to da u ovom trenutku nema novimenovanog rukovodstva Skupštine. 

- U BiH imamo nažalost trendove kakve imamo, pa se i izbor delegata sveo na kalkulisanje oko broja ruku za formiranje vlasti na federalnom i državnom nivou - naveo je Musić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.