open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Joseph: Podilaženjem Vučiću SAD je destabilizirao Balkan, kriza u BiH bi mogla eskalirati u ovom mjesecu
Edward Joseph, profesor na prestižnom Univerzitetu John Hopkins u Washingtonu, oštro je kritizirao politiku Sjedinjenih Američkih Država na zapadnom Balkanu, posebno u Srbiji. 
07.01.2024. u 17:24
get url
text
Edward Joseph, američki profesor
Edward Joseph, američki profesor

Gostijući u emisiji američkog javnog servisa PBS, on je govorio o situaciji u Srbiji nakon izbora. Iskoristio je priliku da pokuša objasniti politiku američke administracije u našem regionu. 

Najprije je ocijenio da su SAD sada na ivici.

- Ovako bih postavio stvari: predsjednik Biden razumio je od početka ispravno situaciju na Balkanu. On lično razumije region i svoju je administraciju usmjerio riječima da smo mi u situaciji da demokratiju ugrožava autokratija.  Dakle, predsjednik Biden je to razumio ispravno.

Ali je njegova administracija sve uradila potpuno pogrešno. Oni su, jednostavno, sve to napustili.  I sada imamo disparitet na Balkanu gdje SAD tretira susjede Srbije s mnogo jačim i oštrijim kriterijima, nego samu Srbiju.  Želim istaći da smo u protekloj godini imali dva nasilna sukoba na Kosovu. Imamo potencijalne probleme u Crnoj Gori, koja je članica NATO-a.  A imamo i sve veću krizu koja bi mogla eskalirati već u ovom mjesecu u Bosni i Hercegovini - rekao je Joseph.

Za sve ovo optužio je administraciju Joea Bidena koja je podilazila Aleksandru Vučiću, imala bitno blaži odnos i tolerirala i tolerira sve ono što on radi.

- Oni imaju to neko uvjerenje da se nekako Vučić može pridobiti na našu stranu, pa mu podilaze i udovoljavaju mu. Time se samo projicirao strah. SAD su u suštini svojim djelovanjem projicirale strah od Beograda, što je Vučić ispravno protumačio kao slabost i to iskoristio. Sve to, naravno, koristi njegovom savezniku, Rusiji - rekao je Joseph. 

Joseph dobro razumije situaciju u našem regionu. Ranije je radio u Bosni i Hercegovinu, u Uredu visokog predstavnika, kao i Misije OSCE.  Potom je, kao službenik OSCE-a, radio na Kosovu. 

Tokom kampanje za američke predsjedničke izbore prije četiri godine snažno je podržao Joea Bidena i nastojao mu pomoći u oblikovanju balkanske politike. No, očito, nije uspio, objavio je politicki.ba.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.