open-navfaktor-logo
search
Razočarani vozači
JU Dom zdravlja KS: Direktor Baltić kupuje auto od 72.000 KM, a sa sanitetskih vozila otpadaju točkovi
Tender za kupovinu službenog vozila, u vrijednosti od blizu 72.000 KM, a koji je raspisala Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo, izazvala je pravu buru negodovanja i ljutnje među uposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
16.07.2022. u 07:46
get url
text

Najglasniji su uposleni u voznom parku JU Dom zdravlja KS, koji su, kako su kazali, "razočarani bahatošću uprave koja, umjesto da novac usmjeri na popravljanje stanja sanitetskih vozila, baca pare na nepotreban automobil u kojem će se voziti generalni direktor doc. dr. Abel Baltić".

Sve provjerava Ured za borbu protiv korupcije

- Vozni park JU Dom zdravlja KS je u katastrofalnom stanju. Vozila su neispravna, u njima ne rade klima-uređaji, rotacije, otpadaju točkovi, prozori su neispravni ili ih nikako ne možete otvoriti, a oni koji su otvoreni ne možete zatvoriti... Nekoliko "peugeota", koji su nam donirani, u ispravnom su stanju, ostalo su sve "barake" - rekao nam je u telefonskom razgovoru jedan od vozača u JU Dom zdravlja KS koji je zamolio da mu ne objavljujemo ime i prezime jer se, kako kaže, boji osvete.

Dodaje "kako niko od uprave Doma zdravlja KS ne traži da kupuju nova vozila, ali, prema riječima našeg sagovornika, "zar tih blizu 72.000 KM nije bilo preče usmjeriti na popravak sanitetskih vozila u kojima se svakodnevno prevoze pacijenti".

- Za taj iznos mogli su ofarbati i popraviti vozila. Zamislite sanitetsko vozilo u kojem se svakodnevno prevoze pacijenti, a u kojem ne radi klima-uređaj sada kada temperatura u automobilu prelazi i više od 40 stepeni Celzijusa. Evo da zanemarimo temperaturu, ali često vozim pacijente koji su u lošem zdravstvenom stanju, kada su minute u pitanju, a ne mogu upaliti rotaciju kako bih što brže stigao do zdravstvene ustanove jer ne radi. Zamislite kako se, kao vozač, tada osjećam, želim požuriti, ali ne mogu, bespomoćno stojim u traci, a ispred mene je kolona automobila - priča vozač, čije je puno ime i prezime poznato redakciji.

 

Podsjetimo, JU Dom zdravlja KS u martu je drugi put raspisala tender za kupovinu službenog vozila u vrijednosti od 71.955 KM, a platit će ga ova zdravstvena ustanova.

Analizirajući ponudu ponuđača AC Blok d.o.o. Sarajevo, Komisija za javne nabavke konstatovala je da ponuda ispunjava sve formalno-pravne zahtjeve, kao i sve tražene tehničke karakteristike i zahtjeve ugovornog organa tražene tehničkom specifikacijom.

Predsjednik Komisije je Elvedin Softić, koji je i šef voznog parka u JU Dom zdravlja KS.

- Softić najbolje zna u kakvom stanju su mu vozila, ali on je desna ruka direktora Baltića i radi onako kako mu se kaže. Malo se Softić sekira za vozače, vozni park i bolesne građane KS koji se njim prevoze - naglašava naš sagovornik.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo u posljednje vrijeme zaprimio je više prijava koje se odnose na rad i poslovanje JU Dom zdravlja KS, kaže šef Erduan Kafedžić.

Na pitanje da li je bilo prijava i za kupovinu navedenog službenog vozila, Kafedžić odgovara kako do sada nijednu nisu zaprimili, ali da je "naš sistem signalizirao da je tu javnu nabavku potrebno provjeriti".

- S obzirom na to da se radi o visokoj cijeni vozila, ona će se provjeriti i to sa dva aspekta - aspekta svrsishodnosti - da li je uopće potrebno imati to vozilo, te sa aspekta zakonitosti. Upućen je zahtjev za dostavu sve potrebne dokumentacije za ovu javnu nabavku i u ovom trenutku se sve provjerava - pojašnjava Kafedžić.

Baltić negira, kaže da je vozilo za terenski rad

Doc. dr. Abel Baltić, direktor JU Dom zdravlja KS, "negira da je vozilo, za čiju je kupovinu raspisan tender, za njegove, odnosno potrebe generalnog direktora".

- U kabinetu direktora registriran je "golf 5" 14 godina star, ne znam da li sam od preuzimanja funkcije jednom sjeo u njega. Vozilo za čiju je kupovinu raspisan tender nije za mene, nego za terenski rad u Hadžićima i Trnovu, a nabavlja se još jedno koje će poslužiti za unapređenje procesa vakcinacije - naglašava Baltić.

Prema njegovim riječima, "nabavka vozila dio je projekta Vlade KS i JU Dom zdravlja KS koji je potpisan i usvojen 2021. godine, a odnosi se na kupovinu nove medicinske i nemedicinske opreme".

- Projekat je usvojen na nivou Vlade KS u maju prošle godine kada ja nisam bio ni u planu da budem direktor. Počeo ga je direktor Muhamed Ahmić, a završila dr. Amela Kečo, bivša v. d. direktorica. Potom su sve potpisali s Vladom KS, a onda se krenulo sa realizacijom projekta. Tender je prvi put raspisan u decembru prošle godine, ali se niko nije javio, pa je ponovljen u martu ove godine kada se javio jedan ponuđač - kazao je Baltić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.