open-navfaktor-logo
search
Idu u penziju
JU Dom zdravlja KS ostaje bez pet pulmologa; Selimić: Neshvatljiv je potez ministra Vranića
Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo već početkom naredne godine, tačnije 31. marta, ostat će bez pet pulomologa.
23.12.2021. u 12:53
get url
text

To je trećina od ukupnog broja specijalista u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a odluku da ih pošalje u penziju u jeku pandemije koronavirusa donio je Haris Vranić, ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo.

Prim. dr. Edo Selimić, pulmolog

- JU Dom zdravlja KS trenutno ima 15 pulmologa, koji su tokom pandemije bili među onim zdravstvenim radnicima koji su imali najviše posla. Pandemija je još tu i ne znamo kada će se sve završiti jer sa koronavirusom nikada ne znate kako će se dalje ponašati. No, to Vranića ne sekira previše, pa je za tih pet pulmologa, među kojima sam i ja, umjesto za godinu, produžio rad na tri mjeseca, odnosno do 31. marta – kaže prim. dr. Edo Selimić, pulmolog u JU Dom zdravlja KS, i dodaje:

- Imam ostatak godišnjeg odmora iz 2021. odmor od iduće 2022. koji moram po zakonu iskoristiti. Kad se sve sabere, imam 83 radna dana. To znači da ja već sada mogu otići na odmor, u međuvremenu dobiti pet plaća, a šestu na odmoru, regres, doći u martu, pozdraviti se, dobiti otpremninu, i otići u penziju. Najgora stvar je što o tome niko nije razmišljao, pa ni ministar – navodi Selimić.

Specijalizacija za pulmologa traje šest godina, a kako stvari trenutno stoje, prema riječima Selimića, tek za godinu i po moguće je očekivati prvog ljekara koji će se vratiti sa stručnog usavršavanja.

- U međuvremenu imat ćemo haos u domovima zdravlja jer smo i sa 15 pulmologa otežano radili. Nije mi jasno kojim se podacima Vranić vodio kada je za nas pet pulmologa produžavao radni staž? Zakon o PIO-u stimulira radnike da ostaju na poslu ako nema kadra, a na terenu postoji potreba za njima. Pedijatrima se produžuje radni staž na godinu, pulmolozima na tri mjeseca. Pitam ponovo – čime se Vranić vodio kada je produžavao radni staž onima koji su, pored infektologa, epidemiologa i anesteziologa, najpotrebniji u zdravstvenom sistemu u vrijeme pandemije virusa za kojeg se ne zna kako će se dalje ponašati i kojem je nemoguće "uhvatiti" algoritam jer na sve i svašta djeluje – ističe Selimić.

Kaže kako je u vrijeme pandemije savjestan pulomolog, koji je radio u Covid-ambulanti, morao, sve što mu taj dan dođe, završiti. Bilo je, dodaje mjeseci, kada je radno vrijeme trajalo i do ponoći i kada je pulmolog dnevno morao pregledati i po 100 pacijenata.

- No, činjenica je da smo svjedočili i drugim stvarima, da su pojedine kolege ostavljale svoj posao nezavršenim, da su pacijenti lutali od porodične do Covid-ambulante, tražeći mišljenje pulmologa. Činjenica je da nam je u jednom periodu šest penzionisanih pulmologa pomagalo, sad ih je tri. Dakle, postoji potreba za ljekarima, a onda ministar donese jednu ovakvu odluku. Neshvatljivo, zaista – kazao je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.