open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Jupić: Zaraženi iz Tešnja moraju se liječiti u Kantonalnoj bolnici Zenica
Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona ocijenio je da je naglo širenje virusa na području Općine Tešanj "logična posljedica određenih stvari koje su rađene, a što je odudaralo od proklamovane strategije", izjavio je na današnjoj press konferenciji ministar zdravstva i predsjednik tog kriznog štaba Adnan Jupić.
08.06.2020. u 13:45
get url
text

On je istakao kako je njihova strategija zbrinjavanja svih zaraženih u zdravstvene ustanove, a koja je provođena i na ostalim terenima, dala izuzetno dobre rezultate te da je takav način liječenja bio optimalan.

ZDK, podsjetio je, još nema preminulih od posljedica infekcije koronavirusom.

- Još jednom ćemo od lokalnih struktura podrazumijevati da se pridržavaju operativnih planova, da bismo što prije i ovo žarište u ZDK ugasili i da bi se stanovništvo vratilo normalnom životu i normalnim aktivnostima - najavio je Jupić.

Izražava zabrinutost da posljednji ishodi testiranja sugeriraju da se zaraza, koja se počela širiti iz pogona preduzeća "Koža-komerc“, proširila i "u drugi, treći krug". Naveo je da je slična situacija bila i na području Maglaja, ali su zaraženi iz te općine bili zbrinjavani u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) te su tvornički klasteri brzo i ugašeni.

Jupić podsjeća da je resorno ministarstvo uputilo zahtjev Ministarstvu zdravstva FBiH da se dio oboljelih s područja te općine smješta u Opću bolnicu Tešanj. Dok ta saglasnost ne stigne, svi se pacijenti, bez obzira na težinu kliničke slike, moraju javljati i liječiti u KBZ-u, za što postoje jasno propisane procedure.

Član Kriznog štaba ZDK i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić kazao je da je širenje zaraze na području Tešnja stiglo u potpuno drugačijim okolnostima.

- Mjere više nisu na snazi, potpuna je sloboda kretanja i ponašanja ljudi. Očigledno je, ono što predstavlja i najveći problem i na čemu pokušavamo najviše raditi, da građani više ne shvataju ozbiljnost situacije - smatra Huseinagić.

Podsjeća da je na oko 800 zaposlenih iz dvije firme, broj zaraženih bio oko 170, a u Tešnju firma ima oko 60-ak zaposlenih, a ima više od 100-injak zaraženih. Puno ima "drugih i trećih kontakata" što je posljedica individualno neodgovornog odnosa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.