open-navfaktor-logo
search
Sud u Ljubuškom
Jurica Pavlović osuđen na tri mjeseca uvjetno zbog prijetnji Martini Mlinarević
Općinski sud u Ljubuškom donio je pravosnažnu presudu protiv Jurice Pavlovića iz Ljubuškog, pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH), zbog prijeteće poruke koje je putem Facebooka uputio književnici Martini Mlinarević, aktuelnoj ambasadorici Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.
11.06.2021. u 17:10
get url
text

"BH novinari" podsjećaju da je, nakon što je u augustu 2019. na Facebooku objavila vijest da joj je zabranjeno da predstavi svoju knjigu "Huzur" na festivalu u Čitluku, Martina Mlinarević dobila niz prijetećih poruka koje obiluju govorom mržnje.

Jednu od takvih poruka uputio joj je vojnik Jurica Pavlović, nazivajući je, između ostalog, "izdajnicom" svoga naroda i "neprijateljem Hrvata".

Zbog spomenute poruke, Općinski sud u Ljubuškom je 25. marta donio presudu protiv Pavlovića zbog krivičnog djela - izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, osudivši ga na tri mjeseca kazne zatvora koja se neće izvršiti ukoliko osuđeni u periodu od godinu dana ne počini novo krivično djelo.

- Smatramo da je procesuiranje za govor mržnje u javnom prostoru veoma važno, a osobito kažnjavanje napadača za izazivanje rasne, vjerske i narodnosne mržnje. Posebno nam je važna osuđujuća presuda za govor mržnje prema Martini Mlinarević, jer u Liniji za pomoć novinarima uočili smo da je u posljednje tri godine sve veći broj rodno zasnovanih pritisaka, prijetnji i govora mržnje - kaže Vildana Džekman, pravnica u Liniji za pomoć novinarima Udruženja BH novinari.

Mišljenja je da uvjetna osuda u slučaju Pavlović nije dovoljna satisfakcija za ovu vrstu krivičnog djela, ali da, svakako, "predstavlja ohrabrujući iskorak u procesuiranju govora mržnje u online prostoru, posebno na društvenim mrežama", navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.