open-navfaktor-logo
search
U zdravom tijelu...
Juriš DIF-ovaca u politiku: Koji zastupnici imaju završen Fakultet sporta
Među kandidatima na Općim izborima je dosta sportista i onih koji su završili Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, što nas je nagnalo da provjerimo ko je sve od aktuelnih političara završio ovaj fakultet
12.10.2018. u 16:01
get url
text

Biti političar, ili pak direktor nekog javnog preduzeća, obično je među najunosnijim zanimanjima u BiH.

Vjerovatno je to razlog što je u politici sve više glumaca, pjevača, umjetnika, sportista, koji takvu plaću očigledno ne mogu zaraditi baveći se onim poslom za koji su završili škole i fakultete.

To se moglo vidjeti i pred ovogodišnje Opće izbore, kada su na listama osvanula imena mnogih koji se nikada do sada nisu bavili politikom. Među njima je dosta sportista i onih koji su završili Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, što nas je nagnalo da provjerimo ko je sve od aktuelnih političara završio ovaj fakultet.

Ministar komunikacija i prometa i kandidat za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ismir Jusko (SBB) magistrirao je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu, gdje, prema informacijama iz njegove zvanične biografije i danas pohađa doktorski studij.

Ministar za nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović (SDA) također je profesor sporta. Na Fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu magistrirao je 2003. godine, a 2009. godine je doktorirao na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu.

Bivši premijer Kantona Sarajevo i osnivač stranke Narod i pravda Elmedin Konaković diplomirao je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu na Odsjeku za menadžment u sportu i prema podacima iz njegove zvanične biografije trenutno pohađa master studij na istom fakultetu. A prema nezvaničnim informacijama, već je magistrirao.

Njegov stranački kolega, vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža i kandidat za Parlament FBiH Nermin Muzur također je i Konakovićev prijatelj sa fakulteta. Muzur je u Sarajevu završio Fakultet sporta i tjelesnog odgoja na kojem je stekao zvanje profesora. Ipak, Muzur nije odlučio da traži posao u nekoj od obrazovnih institucija, već je bio na čelu Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Naknadno je stekao zvanje magistra poslovne uprave. 

Direktor Centra Skenderija i kandidat SBB-a za Federalni parlament na ovogodišnjim izborima Amer Kapo, također je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu stekao zvanje diplomiranog profesora sporta i tjelesnog odgoja. Kapo je za razliku od ostalih kolega završio i  Ekonomski fakultet u Sarajevu, gdje je dobio diplomu bachelor poslovanja.

U skupštinskim klupama u Kantonu Sarajevo također sjede nekadašnji studenti ovog poznatog sarajevskog fakulteta.  

Među njima je i bivši košarkaš Sejo Bukva (Narod i pravda) ujedno i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji nakon završenog Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja ima zvanje menadžer u sportu.

I njegov stranački kolega, džudista Amel Mekić također je završio isti fakultet. Mekić se za razliku od ostalih može pohvaliti činjenicom da je doktor nauka iz oblasti sporta, a na FASTO-u je doktorirao 2013. godine.

Reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci Sabahudin Delalić (SDA) također je trenutno zastupnik u Skupštini KS, a i on je magistrirao sport na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.