open-navfaktor-logo
search
Povodom progona imama
Jurišić i Ćudić kod reisa Kavazovića: Zaštita povratnika je nulti prioritet
U prostorijama Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je održan sastanak reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića sa zastupnicom Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sabinom Ćudić i zamjenicom ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Duškom Jurišić.
20.02.2023. u 18:12
get url
text

Tema razgovora su bili politički i krivični progon glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu Amira ef. Mahića.

Jurišić je informirala reisa Kavazovića o aktivnostima radi zaštite prava imama Amira ef. Mahića, te cijele povratničke zajednice u Kozarcu, saopćila je Naša stranka.

Ćudić je predložila mogućnosti međunarodnopravne zaštite i snažnijeg angažmana državnih, ali i međunarodnih institucija radi zaštite prava slobode izražavanja.

Svi su saglasni da je neophodno raditi na pravnoj zaštiti imama, efendije Mahića u krivičnopravnom postupku, koji je počeo provođenjem istrage i predajom policijskog izvještaja Okružnom tužilaštvu Banja Luka, ali dati podršku i svim povratnicima da se u Kozarcu osjećaju sigurnim i ravnopravnim sa svim stanovnicima Prijedora. Zbog toga nije dovoljno samo da povratnici budu integrisani u lokalnu zajednicu, već da budu i politički, ekonomski i društveni faktor, čije mišljenje se poštuje.

Također se razgovaralo o aktivnostima koje je potrebno poduzeti kako bi se nastavila izgradnja džamije u Rabranima na području općine Neum, gdje je došlo do zastoja zbog administrativno-pravnih zapreka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.