open-navfaktor-logo
search
Štab Civilne zaštite KS
Jusko: Oni koji prekrše samoizolaciju čine jedan od najvećih zločina, trebaju se najoštrije kazniti!
Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo FBiH, na konferenciji za medije Štaba Civilne zaštite KS je ponovila da je sinoć kod tri osobe iz Kantona Sarajevo potvrđen koronavirus i da su oni povezani sa obilježavanjem godišnjice kompanije Igman u Konjicu. 
21.03.2020. u 10:41
get url
text

- Za tri osobe u KS kod kojih je utvrđen koronavirus, dvije ženske, i jedna muška osoba, interesantno je da su ovi epidemiološki slučajevi povezanih s oboljelim u Konjicu. Naime, iako je već ranije Svjetska zdravstvena organizacija proglasila epidemiju koronavirusa, 11. marta je, unatoč svim upozorenjima u Konjicu održan skup s 300 zvanica. Usložnjava se epidemiološka situacija. Mi kontinuirano radimo, sinoć smo radili. Koristim priliku da kažem, svi koji su bili na sastanku u Konjicu mogu očekivati pozive. Nema potrebe da sami zovu, izuzev sami sebi da propišu mjeru samoizolacije - kazala je Pilav i dodala: 

"Po pitanju testiranja, javno da kažem, testova prema preporuci WHO-a ima dovoljno. Zlatno pravilo u potvrđivanju slučajeva je da ide testiranje kada se se pojave simptomi, visoka temperatura, kratak dah". 

Ismir Jusko, ministar unutrašnjih poslova KS, se fokusirao na kršenje mjera izolacije. Kazao je da osobe koje prekrše samoizolaciju, čine jedan od najvećih zločina i da se protiv njih moraju pooštriti kazne. 

{$galerijaFotografija}

- Jedan od najvećih problema su ljudi koji ne poštuju samoizolaciju, a to je za mene zločin, najveće krivično djelo, pokušaj ubistva. Oni su tempirane virusne bombe. Od federalnog nivoa tražimo da se pooštre sankcije za takve ljude, da sudstva i tužilaštva ubrzaju procese. Oni koji su dobili instrukciju da idu u samoizolaciju, to je naredba. Kršenje toga je za mene zločin - rekao je Jusko.

Dodaje kako policija Kantona Sarajevo zajedno s inspektorima kontrolira poštivanje mjera zabrane rada ugostiteljskih objekata. Naglašava da su već dosta toga učinili na uklanjanju migranata s ulica i njihovom smještanju u Blažuj.

- Problem su nam migranti koji se nalaze u privatnom smještaju, a takvih je oko 3.000. Iz Blažuja smo dobili informaciju da bi kapacitet mogao biti povećan za 1.000 smještajnih jedinica. Sada je Blažuj pun - rekao je Jusko.

Pozvao je građane da ako nije prije potrebno ne vade dokumente, da s tim malo sačekaju. 

20200321095955_0J4A0673.JPG
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.