open-navfaktor-logo
search
COVID-19
Jusko: Testirao sam se jer je službenik MUP-a pozitivan, još jedan ministar u Vladi KS se testirao
Nakon što je potvrđeno da su na COVID-19 pozitivni predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Mirza Čelik i kantonalni zastupnik Elmedin Konaković, u javnosti su se proširile spekulacije o novim slučajevima zaraze u institucijama vlasti u KS.
22.06.2020. u 14:51
get url
text

Jedan od zvaničnika koji je testiran na COVID-19 je ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko. Nakon testiranja je utvrđeno da on nije pozitivan na ovaj virus. Jusko je u razgovoru za Faktor kazao da je testiran nakon što je kao pozitivan na COVID-19 utvrđen službenik MUP-a koji radi u videocentru.

- Pošto je taj kolega imao kontakt sa ljudima u našoj zgradi, sa mojim prvim saradnicima, ja sam dao nalog da svi idu na testiranje. Nismo imali nikakve simptome, ali s obzirom na to da je ostvaren kraći kontakt nismo htjeli uopće da rizikujemo, da li će neko biti bolestan ili ne. Otišli smo na testiranje i sve ijedan test je pokazao da su negativni. Svi su se vratili u punom kapacitetu. Nije bilo nikakvih simptoma, ali prevelik je rizik da ljude ne testiramo i da onda maltene imamo novi klaster u MUP-u. Ovaj kolega koji je pozitivan je smješten na Podhrastovima – kazao je Jusko za Faktor.

Ministar unutrašnjih poslova se, kako je kazao, testiran 16. juna, na dan održavanja sjednice Skupštine KS kojoj Jusko nije prisustvovao.

- Javio sam predsjedavajućem da iz sigurnosnih razloga neću da ulazim među kolege dok ne dobijem rezultate testa – dodao je Jusko.

Posljednje informacije i širenje virusa, tvrdi, nije utjecalo na rad Vlade KS, koja je jutros održala sjednicu. Ranije je, podsjetit ćemo, demantirana spekulacija da je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić pozitivan na COVID-19.

- Radi se u punom kapacitetu i neke kolege koje trebaju ići na testiranje će to uraditi čisto iz preventivnih razloga. Niko ne pokazuje bilo kakve simptome. Mi moramo i dalje raditi, ali uz pridržavanje svih mjera koje su na snazi – izjavio je Jusko.

Kazao je da je u međuvremenu testiran i ministar kulture i sporta KS Kenan Alikadić, te da je i on negativan na COVID-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.