open-navfaktor-logo
search
Pojašnjenje
Jusufović o donaciji "Violete": Zahvalni smo na donaciji, ali nismo dobili respirator, nego oksigenator
U vrijeme pandemije koronavirusa jedna od riječi koje najčešće čujemo je - respirator. Pokazalo se ponekad i bez razloga.
12.05.2020. u 16:51
get url
text

Prije dvadesetak dana kompanija "Violeta" uručila je vrijednu donaciju Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, a iz "Violete" su tada naveli da se radi o respiratoru, određenoj količini zaštitne opreme i medicinskih pomagala.

- Na specifikaciji prilikom donacije je pisalo je da se radi o ventilatoru, odnosno respiratoru. Međutim, kada su kolege anesteziolozi otpakovali uređaj, pokazalo se da se radi o oksigenatoru - kaže za Faktor direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović.

Inače, oksigenator je urađej koji se koristi kada kod pacijenata pada nivo kiseonika u krvi. Na lice pacijenta, koji samostalno diše, stavlja se plastična maska, a oksigenatorom se pušta određena količina kisika u jedinici vremena, da bi se povećeo nivo kisika u krvi.

- Radi se o veoma kvalitetnom uređaju i mi smo se kompaniji "Violeta" i pismeno zahvalili. Ipak, to nije klinički respirator. Respirator je uređaj koji se koristi kod pacijenata koji su bez svijesti. Njima se radi intubacija i mašina - respirator, diše umjesto njih - pojasnio je Jusufović.

Upućeni kažu da kvalitetan klinički respirator, košta oko 60.000 KM bez PDV-a, dok je cijena oksigenatora upola manja, oko 30.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.