open-navfaktor-logo
search
Vremenska prognoza
Jutros oblačno sa slabom kišom, ali slijedi nova promjena: Stiže nam vrući afrički zrak
Jutros je u Bosni i sjeveru Hercegovine pretežno oblačno vrijeme. Lokalno je registrovana slaba kiša ili pljusak na sjeveru Hercegovine, centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne.
16.09.2023. u 08:52
get url
text

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 9; Ivan Sedlo i Široki Brijeg 14; Sokolac 15; Sarajevo 16; Bijeljina, Bugojno, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica i Tuzla 17; Banja Luka, Trebinje i Zenica 18; Doboj 19; Mostar 20; Neum 21°C.

Danas u Bosni prije podne pretežno oblačno vrijeme. Djelomično smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Lokalno može pasti malo kiše u sjevernim istočnim i centralnim područjima. U Hercegovini većinom sunčanije uz malu do umjerenu oblačnost. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab, u Hercegovini jugozapadnog smjera, a u Bosni vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27°C, na jugu zemlje do 30°C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Najviša dnevna temperatura zraka oko 23°C. Narednih dana manje padavina, više sunčanog vremena uz porast temperature, prognoza je Federalnoh hidrometeorološkog zavoda.

Prema prognozi koju je objavio bhmeteo, u nedjelju nas očekuje više sunčanog vremena. Ipak, neće biti posve stabilno jer će u popodnevnim satima razvojem oblačnosti biti rijetkih pljuskova iznad centralnih i istočnih dijelova Bosne.

Na Atlantiku, ispred obala Portugala, slijedi formiranje jakog ciklona koji će uz izražena jugozapadna strujanja pokrenuti vruć afrički zrak prema zapadnim i centralnim dijelovima Europe, a stići će na početku sljedeće sedmice i do naših krajeva. Pored vrućeg zraka tu su i čestice saharskog pijeska i prašine, koje će doći i do nas. 

Tako će naši krajevi u nedjelju početi osjećati pristizanje toplijeg zraka sa jugozapada uz temperature većinom oko 30°C, a na početku sljedeće sedmice temperature idu iznad 30°C, lokalno do 35°C.

Vrlo toplo i vruće vrijeme će nakratko prekidati oslabljenje hladne fronte donoseći blaži pad temperature i lokalno padavine. Jedna takva izgledna je u utorak popodne i srijedu.

Jutra narednih dana svježija ali ništa pretjerano.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.