open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Kad bi u BiH mogla stići pošiljka sa 1.794 ampule Remdesivira, lijeka za teško oboljele od COVID-19?
Lijek Remdesivir, kojeg je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) krajem prošlog mjeseca i zvanično odobrila za tretman pacijenata oboljelih od COVID-19, koji zahtijevaju hospitalizaciju, bit će dostupan i građanima BiH, a njegova distribucija očekuje se nakon što se sprovedu sve potrebne administrativne procedure.
04.11.2020. u 11:16
get url
text

Kazali su nam to u Ministarstvu civilnih poslova BiH i dodali da je našoj zemlji dodijeljeno 1.794 viala (ampula) antivirusnog lijeka, a svaka od njih košta 345 eura.

- Usljed duplo veće potražnje, odnosno duplo većih iskazanih potreba zemalja, u odnosu na moguću mjesečnu proizvodnju, Evropska komisija je u raspodjeli prema zemljama primijenila alokacijski ključ Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti putem kojeg je pratila posljednju sedmičnu stopu hospitalizacije i prema kojoj je BiH za prvi mjesec dodijeljeno 1.794 od traženih 2.400 viala (1.100 Federacija BIH plus 1.100 RS plus 200 Brčko Distrikt BiH). Od trenutka dolaska lijeka u našu zemlju pratit će se posljednja sedmična stopa hospitalizacije prijavljena od strane nadležnih institucija oba entiteta i Brčko Distrikta BiH kako bi se mogla izvršiti nova narudžba – objasnili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Važno je naglasiti da je Remdesivir dobio dozvolu Evropske Unije za korištenje u liječenju COVID-19 pacijenata.

Lijek koji je primarno kreiran za liječenje ebole, prema dosadašnjim saznanjima, skraćuje vrijeme liječenja težih slučajeva oboljelih od COVID-19 i smanjuje smrtnost.

U upotrebi je od maja, nakon što je dobio odobrenje po hitnom postupku, pošto je Američki nacionalni institut za zdravlje utvrdio da Remdesivir skraćuje hospitalizaciju do pet dana.

Bio je jedan od lijekova kojim je liječen i američki predsjednik Donald Trump dok je bio zaražen koronavirusom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.