open-navfaktor-logo
search
Ranije upućena inicijativa
Kad će građani KS prestati plaćati participaciju za liječenje?
Početkom prošlog mjeseca Vlada Kantona Sarajevo uputila je inicijativu prema Skupštini KS da se ukinu sve participacije građana u troškovima liječenja i zdravstvene zaštite.
04.02.2024. u 19:35
get url
text

Inicijativu o ukidanju Odluke o ličnom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i snošenju troškova liječenja na teritoriji KS, pokrenuli su Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

Navedeno je kako će građani biti oslobođeni plaćanja svih dijagnostičkih usluga, među kojima su magnetna resonanca, CT, RTG, angiografija, irigografija, elektromiografija, elektroencefalografija te brojne druge.

Također, predviđeno je da pacijneti više ne plaćaju ni kliničke preglede, tretmane, analize, kontrole, kao i zahvate za koje osiguranici izdvajaju i do 200 KM.

 VEZANI TEKST - Vlada KS inicirala da se ukinu sve participacije građana u troškovima liječenja i zdravstvene zaštite

Odlukom Vlade KS predviđeno je, između ostalog, i ukidanje participacije za boravak majke pratilje uz dijete starije od godinu dana, kao i ukidanje participacije za liječenje i rehabilitaciju u specijalističkim zdravstvenim ustanovama, bolničko liječenje, te za lijekove, pomoćni i sanitetski materijal...

S obzirom na veliki interes građana za ovu temu, pitali smo ministra zdravstva KS, Enisa Hasanovića, da li je ona zaživila i ako nije, kada će?

 Enis Hasanović

Hasanović kaže kako je sada sve do Skupštine KS, odnosno zastupnika koji inicijativu trebaju usvojiti.

- Svašta smo iz Ministarstva zdravstva uputili prema Skupštini KS i sada čekamo usvajanje. Znam da ljude zanima kada će prestati plaćati liječenje, ali to sada nije do mene i Ministarstva. Sjećam se da smo na sjednici Vlade, kada je odluka donesena, tražili od stručnih službi da se to ubrza, odnosno da se inicijativa nađe odmah na prvoj narednoj sjednici Skupštine KS - dodao je Hasanović.

 Elvedin Okerić

Predsjedavajući Skupštine KS, Elvedin Okerić, kaže kako će se svi potruditi da se ova tačka nađe na jednoj od prvih sjednica Skupštine KS. Možda, kako dodaje, veću u februaru ili početkom marta. 

- Imamo i neke zakone, a oni po važnosti, imaju prioritet, pa tek onda odluke. U svakom slučaju, radi se o pohvalnoj odluci i možemo najaviti da će Skupština ići ka njenom prihvatanju kako bi građanima olakšali ovaj vid nameta - istakao je Okerić.       

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.