open-navfaktor-logo
search
Građani KS negoduju
Kad će se stati ukraj nesavjesnim vozačima: Romobile ostavljaju na trotoarima, parkinzima...
Sve su učestalije pritužbe građana Kantona Sarajevo na kretanje i parkiranje romobila na javnim površinama, poput trotoara predviđenih za pješake i zelenih površina.
09.11.2022. u 14:14
get url
text

Romobili se sve češće ostavljaju i ispred zgrada na mjestima koja su predviđena za parkiranje automobila stanara tih stambenih objekata.

No nije rijetka slika vidjeti ovo sve popularnije prijevozno sredstvo u glavnom gradu naše zemlje i po saobraćajnicama predviđenim za automobile, što je vrlo opasna pojava kojom vozači romobila ugrožavaju svoj, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Fale zakonska rješenja

Građani su, kako nam rekoše, uglavnom zbunjeni jer i kada bi htjeli prijaviti bespravno parkirane romobile ili njihovo kretanje po za to nepredviđenim površinama, u većini slučajeva ne znaju kome se obratiti.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo kažu "kako se radi o problematici koja nije dovoljno zakonski uređena, čime se ostavlja prostora da u praksi izostaju adekvatne reakcije".

- Kada govorimo o Kantonu Sarajevo, treba naglasiti da određeni dio ove oblasti je tretiran Zakonom o uređenju saobraćaja. Zakon je između ostalog predvidio da osoba koja upravlja električnim balansirajućim prijevoznim sredstvom i za njegovo kretanje koristi trotoar namijenjen za kretanje pješaka čini prekršaj iz člana 37. stav 5, pa se zbog toga može izreći novčana kazna u visini od 50 do 250 KM. Također, bitno je naglasiti i da su odredbe ovog zakona propisale da je biciklističkim stazama i trakama dozvoljeno kretanje, pored bicikla, mopeda, ukoliko je pokretan snagom vozača električnih balansirajućih prijevoznih sredstava. Dakle, električna balansirajuća prijevozna sredstva za kretanje mogu koristiti biciklističke staze i trake kojih ima na području Kantona Sarajevo, ali naravno, još ne u dovoljnoj mjeri - kaže Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik Uprave policije MUP-a KS.

{$galerijaFotografija}

Na konkretno pitanje, kome se građani mogu obratiti u situaciji kada je romobil parkiran na trotoaru ili ispred stambene zgrade na mjestu koje je predviđeno za parkiranje automobila, Hadžiabdić odgovara "da pozovu nadležnu policijsku upravu ukoliko spomenuta prijevozna sredstva ometaju kretanje pješaka".

- Policijski službenici će poduzete mjere u skladu sa zakonom - dodaje Hadžiabdić.

U julu prošle godine Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, u razgovoru za Faktor podsjetio je "kako upotreba romobila kao prijevoznog sredstva nije regulisana bilo kakvim propisom u BiH, a samim tim ni u KS", ali i najavio "kako će aktuelizirati to pitanje i tražiti od nadležnih organa da se reguliše upotreba romobila u skladu sa zakonom, a i da bude sigurno za sve učesnike u saobraćaju".

VEZANI TEKST - Na ulicama puno romobila, zakoni još nisu doneseni, koristi ih kako ko hoće

- To je pitanje za ministra. Ono što mogu reći jeste da je početkom 2022. bilo izmjena i dopuna Zakona o uređenju saobraćaja koje su, između ostalog, definisale da se romobili kreću biciklističkim stazama, odnosno trakama. Također je definisano i to da ako vozač romobila koristi trotoar za kretanje pješaka, može biti sankcionisan - naglasio je Hadžiabdić.

Nepropisno parkirani romobili uglavnom su u vlasništvu firmi koje su od nadležnih kantonalnih vlasti dobile odobrenje da se ova prijevozna sredstva nađu na ulicama Sarajeva i da ih koriste građani.

Šta rade općine

Sarajevska Općina Stari Grad prva je koja se uhvatila ukoštac sa ovim problemom, kada su u augustu počeli sa uklanjanjem bespravno postavljenih romobila na javnim površinama, a vlasnicima uputili prekršajne naloge na osnovu korištenja javne površine bez odobrenja.

Kako su tada naveli, predviđene kazne za pravna lica iznose 5.000, a za fizička 500 KM. Tom prilikom sa javnih površina uklonjeni su svi zatečeni romobili koji nose oznake BinBin, BeeBee i Kiwi.

- Uklonjeno je 50 romobila zatečenih na javnim površinama za koje vlasnici nisu imali odobrenje za korištenje i isti su deponovani u magacinski prostor kojim raspolaže Općina Stari Grad. Postupajući inspektor Službe za opću upravu i inspekcijske poslove izdao je prekršajne naloge vlasnicima romobila - firmama Bin Bin d.o.o. i firmi Extra watts d.o.o. Sarajevo u visini od 5.000 KM. Nakon uplaćenih sredstava po osnovu prekršajnih naloga, u septembru ove godine vlasnici romobila su ih preuzeli uz upozorenje postupajućeg inspektora da se romobili ne smiju postavljati na javim površinama bez odobrenja, u pješačkim zonama, a posebno u pješačkoj zoni Baščaršija i užoj gradskoj jezgri – kazali su nam u Općini Stari Grad i dodali "kako inspektori redovno obilaze teren i vrše kontrolu stanja i korištenja javnih površina do donošenja Zakona kojim će se regulisati načini korištenja romobila".

VEZANI TEKST - Uklonjeni romobili u Starom Gradu, nisu imali odobrenje Općine

Zanimalo nas je da li su i druge općine na području grada poduzele nešto slično ili namjeravaju poduzeti? Odgovor upućen krajem oktobra, stigao je jedino iz Općine Centar.

- Zakon o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo nije tretirao navedene sadržaje. Potrebno je prvo izmijeniti / dopuniti Zakon o privremenom korištenju javnih površina KS, na način da se u njega unese i tretiranje romobila. Nakon usvajanja izmjena Zakona, kojim bi trebalo obuhvatiti parkiranje ovih sadržaja, utvrđivanje naknade za njihovo postavljanje moći će se pokrenuti postupci bespravnog uklanjanja. Odgovor bi trebali dati predstavnici kantonalnog nivoa vlasti, ukoliko su učestvovali u nabavci romobila ili izdavanju odobrenja za njihovo iznajmljivanje. Akcenat treba dati na zakonsku regulativu (uvjeti za parkiranje) i određivanje mikrolokaliteta na kojima će biti dozvoljeno parkiranje romobila - navodi se u odgovoru kojeg smo dobili iz Općine Centar.

Pitali smo i firme koje iznajmljuju romobile da li uopće prate gdje ih građani ostavljaju i šta poduzimaju kako bi se problem bespravno parkiranih romobila smanjio.

Šta kažu firme - vlasnici romobila

U kompaniji BinBin kažu "kako u aplikaciji postoji zabranjena (crvena) i dozvoljena (bijela) zona te da su svi vozači koji koriste njihove romobile upoznati s tim na kojim mjestima u gradu smiju, a na kojim ne smiju voziti i parkirati romobile".

- U aplikaciji je navedeno na kojim mjestima u gradu su osigurana mjesta za parkiranje naših romobila. Ali građani su ti koji krše pravila, odnosno ne poštuju ono što je navedeno u aplikaciji, pa ostavljaju romobile u krugu škola, zgrada općina, na trotoarima, u stambenim naseljima. Puno je situacija kada vozač još nije završio vožnju, ali stane i ostavi romobil na za to nepredviđenom mjestu i ode u kafić. Mi to primijetimo i odmah pozovemo, a on nam kaže kako nije znao za ta pravila i da mu završimo vožnju. Ili dođe do kuće i ostavi romobil ispred garaže komšije. Onda nas komšija zovne na telefon, mi odmah pošaljemo ekipu po romobil, prebacimo ga u bijelu zonu da bi se ponovo mogao koristiti - ispričao nam je radnik kompanije BinBin.

U firmi BeeBee.Buzz navode "kako od septembra 2020. godine kontinuirano rade na edukaciji korisnika i građana na koji način i kako da sigurno koriste romobile te ih parkiraju na način da ne ometaju ostale učesnike u saobraćaju i pješake".

- Do sada smo organizirali veliki broj evenata gdje smo omogućili korisnicima da probaju vožnju romobila, educirali ih o sigurnom načinu vožnje i parkiranju. Svakodnevno na našoj web stranici i društvenim mrežama objavljujemo edukativne materijale na ovu temu. BeeBee platforma je u potpunosti razvijena u BiH, a vodeći se najboljim praksama sličnih poslovnih modela iz država EU-a, platformu i aplikaciju smo napravili tako da korisnici jednostavno znaju gdje je kretanje ili parkiranje dozvoljeno ili ne – pojašnjavaju.

Kako bi koristili aplikaciju, korisnici, prema riječima nadležnih iz ove firme, "moraju biti registrirani, verifikovani i punoljetni, kako bi u svakom momentu znali ko upravlja kojim romobilom".

- Brzine u pješačkim zonama automatski prilagođavamo brzini kretanja pješaka, kako bi povećali sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Kao odgovorna kompanija, prije nego smo izašli na ulice Sarajeva i ponudili građanima novi i ekološki prihvatljiviji vid prijevoza, obavili smo razgovore s Upravom Grada Sarajeva, Ministarstvom saobraćaja KS, MUP-om KS, te kasnije i sa gradskim općinama s kojima zajednički radimo na unapređenju upravljanja električnim romobilima u kretanju i mirovanju. Prilikom završavanja vožnje i odjave s romobila, korisnici su dužni fotografirati parkirani romobil, a na osnovu tih fotografija naš mobilni tim obilazi lokacije i romobile koji nisu pravilno parkirani, preparkira ili relocira ih na drugu lokaciju – stoji u odgovoru iz BeeBee.Buzz.

Još jedna firma, čiji se romobili također nalaze na ulicama Sarajeva, jest Kiwi. Na internet stranici ove firme stoji da joj je sjedište u glavnom gradu Srbije - Beogradu, u ulici Vojvode Šupljikca br. 4. Na stranici je naveden i broj telefona, a kad pozovete, javi se automatska sekretarica koja kaže "kako će se vam se prvi slobodan agent javiti". No na brojne pozive našeg novinara niko se nije javio.

IMG_20221108_104814.jpg
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.