open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Kad je test na SARS-CoV-2 pozitivan: Koliko traje izolacija vakcinisanoj, a koliko nevakcinisanoj osobi
S porastom broja novozaraženih koronavirusom sve je više građana koje zanima - kakva su sada pravila u vezi s izolacijom osoba kojima je test pokazao da su pozitivni na SARS-CoV-2?
14.07.2022. u 07:44
get url
text

U Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo kažu "kako se ponašaju prema uputama i smjernicama Federalnog i Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo".

- Prema tim uputama, osoba koja je pozitivna na COVID-19, a potpuno je vakcinisana (dvije doze vakcine) ili ako je primila još i buster-dozu, u izolaciju ide sedam dana. Ako je osoba nevakcinisana, period izolacije traje deset dana. Iako su smjernice nadležnih institucija tu da se poštuju, vrlo je važno istaći kako svaki pacijent zahtijeva individualni pristup ljekara, što znači da u nekim slučajevima pogoršanja kliničke slike period izolacije može biti i produžen - objasnio je Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

Kaže kako je ovih dana s porastom broja novozaraženih porastao i interes za vakcinaciju, a najveći odziv je za treću (buster) dozu, ali da ima i onih koji prvi put dolaze na imunizaciju.

- Brojke zaraženih rastu, ali se ne radi o teškim kliničkim slikama, odnosno zaraženi nemaju plućnih komplikacija. COVID-19 je nešto s čim ćemo sigurno nastaviti živjeti i što će biti u kalendaru kao i sezonska gripa. Zbog toga je vrlo važno ne širiti paniku, a to kažem zbog toga što imamo građana koji su upali u vrtlog panike i koji zbog simptoma grlobolje odmah prvi dan trče da se testiraju, bez obzira na to što je vrijeme i sezonskih respiratornih viroza. To nije u skladu sa postupnikom, ali nije dobro ni sa aspekta mentalnog zdravlja. Dakle, ukoliko imate simptome COVID-19, na testiranje ne treba ići prije četvrtog ili petog dana kada se razvije klinička slika. U protivnom nećete dobiti relevantan rezultat testa, a razvit ćete nepotrebnu paniku koja će vam samo još više naškoditi - istakao je Šarkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.