open-navfaktor-logo
search
Raskol
Kad nema Schmidta da nametne dovoljno ruku: Zašto je "pukla" parlamentarna većina u FBiH?
Na posljednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH jasno se pokazalo kako parlamentarna većina "Trojka" i HDZ nemaju dovoljno ruku za usvajanje zakona. Da nije bilo glasova opozicije, dnevni red jučeranje sjednice ne bi bio usvojen kao ni važni zakoni za borce.
28.09.2023. u 21:44
get url
text

- Nešto se događa i očigledno je da parlamentarna većina nema tih 50 ili 51 ruku u Zastupničkom domu za prohodnost zakona. Šta se događa, ko opstruira... Zbog toga nemamo ni rebalans budžeta FBiH. Jučer kod izglasavanja gdje nije bilo podrške opozicije, glasanje se završavalo na 48 ruku. Očito postoji neki razlog.

Činjenica da ne funkcionišu jesu i događanja od prije dva dana u Livanjskom kantonu gdje imamo da je izabran mandatar iz Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin, koji je do sada bio premijer. Da HDZ 1990 vodi Skupštinu i da u toj priči nema HDZ-a. Očito da je problem u funkcioniranju između dva HDZ-a i to problematizira rad nametnute vlade. To je jedan od tereta, od načina kako su izabrani, do nemogućnosti funkcioniranja - govori nam Haris Šabanović (SDA), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Kaže kako je jučer bilo i sumnji kod glasanja.

- Izrazili smo sumnju da neko koristi tastere drugih kolega ili šifre od drugih kolega i glasaju, zbog čega smo tražili izvještaj o glasanju, a koji još nismo dobili - govori Šabanović.

Predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte Mahir Mešalić na jučerašnjoj sjednici je jasno dao do znanja da će opozicija omogućiti izglasavanje dnevnog reda a što je i učinjeno.

- Nema vam više gospodina Christiana Schmidta pa da vam može nametnuti dovoljan broj zastupnika. Znači sada vas ima koliko vas ima - poručio je parlamentarnoj većini Mešalić.

Mešalića smo upitali da li zna ko iz parlamentarne većine nije glasao za dnevni red, zakone...

- Ne znam ko nije glasao za dnevni red, bilo je na tasteru 48 glasova. Nisam vidio ko je opstruirao, ali nedostajalo im je uvijek ruku, bili su na ivici - kazao nam je Mešalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.