open-navfaktor-logo
search
Prikupljanje RTV takse
Kad se ministar Forto ne bavi svojim poslom, a šef Naše stranke Edin šalje apele: Šta kažu direktori BHT-a i FTV-a, ima li dogovora?
Naša stranka uputila je nedavno apel da menadžmenti BHRT-a i RTV FBiH što prije nađu modus za rješavanje krize i potpisivanje ugovora s Elektroprivredom BiH o prikupljanju RTV takse. Ako ne bude potpisan ugovor do kraja februara, izgubit će još jedan mjesec prikupljanja pretplate, a time i prihoda.
21.02.2024. u 19:04
get url
text

Na čelu Naše stranke je Edin Forto, koji je i na čelu Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Dok Naša stranka šalje apel, Forto kao ministar nije nadležnoj parlamentarnoj komisiji dostavio ni sveobuhvatnu informaciju o naplati i raspodjeli RTV takse i prijedlog za prevladavanje problema, a kamoli trajno rješenje. Zaduženje Forti za dostavu ovakve informacije Komisija za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dala je u oktobru prošle godine.

- Forto je kao ministar morao pokazati veću zainteresiranost za rješavanje problema BHRT-a. Ovo mu je trebao biti prvi prioritet u radu, umjesto što se pozivaju javni servisi da nešto dogovore. Da su se mogli dogovoriti, ne bi bili u ovoj situaciji – naglasio je Jasmin Emrić, zastupnik NES-a i član Komisije za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

VEZANI TEKST - Upravni odbor: Dramatična finansijska situacija, hitno naći rješenje ili slijedi gašenje BHRT-a

RTV taksa se ne prikuplja od početka godine pa su u velikim problemima sada i BHRT i RTV FBiH jer se i dalje ne mogu dogovoriti o načinu prikupljanja tog novca. S obzirom na to da ugovor s Elektroprivredom o naplati RTV takse nije produžen nakon nove godine, bespovratno je izgubljeno oko 5,6 miliona KM.

Jedino novo što se desilo jeste da je BHRT danas poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, kako je rekao Džemal Šabić, generalni direktor RTV FBiH.

U januaru ove godine je održana i tematska sjednica parlamentarne komisije o problemima na BHRT-u. Forto joj nije prisustvovao uz obrazloženje da je na međustranačkom sastanku.

- Na tematskoj sjednici je doneseno nekoliko zaključaka hitne prirode. Od početka godine se ne prikuplja RTV taksa. Zadužili smo ministra Fortu da se angažuje i hitno uključi u rješavanje problema, pa ako je potrebno i da se izmijeni Zakon o javnom RTV sistemu kako bi se našao održiv i efikasan model naplate takse. Prošlo je više od 30 dana od tematske sjednice, ne znam da li je išta konkretno urađeno po ijednom od zaključaka – kazao je Emrić.

On je istakao da je jedino što je urađeno to da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o raspodjeli viška prihoda od RAK-a, ali na pogrešan način.

- Nije bilo govora o tome da se sredstva dodijele entitetskim vladama jer to nije pomaganje javnim emiterima. To je problematična odluka. Pitanje je kako će vlade to potrošiti. A novac koji je dodijeljen za BHRT nemoguće je potrošiti na način da se konkretno pomogne zaposlenicima, koji ne primaju plaće jer je kao namjena tih sredstava predviđena nabavka opreme, plaćanje prenosa – naglasio je Emrić.

Gdje je zapelo i ima li ikavog pomaka pitali smo i generalne direktore BHRT-a i RTV FBiH, koji su nastavili s međusobnim optužbama.

Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a, kazao je da su dali svoj prijedlog u januaru na sastanku s "Trojkom" (SDP, Naša stranka i NiP), koja s HDZ-om i SNSD-om čini vlast na državnom nivou.

- Ponuđeno je kolegi s FTV-a, nije prihvaćeno – dodao je.

Prijedlog bio da Elektroprivreda BiH sredstva od prikupljene RTV takse doznačuje na jedinstven račun BHRT-a koja će prihod raspodjeljivati u skladu sa Zakonom o javnom RTV sistemu, odnosno 50 posto BHRT-u, a entitetskim emiterima po 25 posto.

- FTV traži da bude isto kao dosad. Da zadrže 25 posto takse koje trebaju prebaciti RTRS-u – tvrdi Karamehmedović.

VEZANI TEKST - Osigurano deset miliona KM za javne servise, od toga četiri miliona za BHRT

Uz napomenu da je ugvor s Elektroprivredom privjeremo rješenje, Karamehmedović je kazao da postoji zakon, samo ga treba primijeniti.

- Ali neko je dozvolio da RTRS ne uplaćuje sredstva od 2017. godine i da troši tuđe novce – dodao je Karamehmedović.

Džemal Šabić, generalni direktor RTV FBiH, prokomentirao je da su apel koji je Naša stranka uputila da se menadžmenti dogovore upućivale i ostale stranke iz vlasti, ali da je to zamjena teza.

- Vlast treba da skrbi o javnim servisima, a menadžmenti se nemaju šta dogovoriti jer se radi o poštivanju ili nepoštivanju zakona. Postoji nešto što je zakonito, a to je aneks ugvora s Elektroprivredom koji smo mi potpisali u oktobru prošle godine i koji je šest godina bio na snazi i od kojeg smo stabilno živjeli i BHRT i mi. Priča BHRT-a sada da je nešto zakonitije... Ne može ništa biti zakonitije od onog što je propisano zakonom – istakao je Šabić.

Pitao je zašto Karamehmedović sa Elvirom Lemešom (Upravni odbor BHRT-a) deset godina ne uplaćuju doprinose za sve zaposlene i sada pokušavaju ugasiti FTV zamjenom teza.

- Stigla je opomena da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a. Pa ne mogu se platiti troškovi za januar kada je Belmin Karamehmedović obustavio naplatu RTV takse. Mi smo aneks ugovora potpisali u oktobru prošle godine – rekao je Šabić ustvrdivši da RTVFBiH ništa nije dužan BHRT-u, a da se RTV FBiH i RTRS međusobno potražuju na sudu.

Naplata takse preko računa za struju, a prethodno preko telekoma, privremeno je rješenje prisutno godinama unazad, a trajnog još nema, osim što je Forto u decembru rekao da sa političkim partnerima zagovara ideju, na državnom nivou, da se napravi novi zakon o Javnom RTV servisu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.