open-navfaktor-logo
search
Brojne nepravilnosti
Kad "Trojka" imenuje, mandati su kratkog vijeka: Ko bi mogao biti smijenjen zbog nezakonitosti?
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom Kantona Sarajevo uputio je inicijativu za smjenu nekoliko direktora javnih ustanova i preduzeća u ovom kantonu. 
09.08.2021. u 07:57
get url
text

VEZANI TEKST - Ode Toni, dođe Amar: Dovadžija bi mogao biti direktor JU Studentski centar, ni ovdje ne ispunjava uvjete? 

Ovu informaciju za Faktor potvrdio je i direktor Ureda za borbu protiv korupcije Erduan Kafedžić.

Među onima čija je zakonitost imenovanja dovedena pod znak pitanja, nalazi se Amar Dovadžija, poraženi kandidat za načelnika Općine Ilijaš kojeg je NiP u više navrata pokušavao imenovati na direktorsku poziciju u javnom sektoru.

Dovadžija je prvobitno trebao biti imenovan na poziciju direktora Sarajevo-šuma, međutim nakon što se ustanovilo da ne ispunjava uvjete za imenovanje na tu funkciju, nakon pritiska javnosti od takve ideje se ipak odustalo. 

VEZANI TEKST - Konaković najavio otkrivanje kriminala u Sarajevo-šumama, direktori pričali o djedovini 

Neispunjavanje uvjeta i nedovoljno radno iskustvo ipak nije spriječilo da se Dovadžija imenuje na direktorsku poziciju, pa je prije otprilike mjesec on imenovan za direktora JU Studentski centar Sarajevo uprkos tome što ne ispunjava niti jedan uvjet potreban za imenovanje.

Nestručnost, nekompetentnost i nezakonito imenovanje Dovadžija je pokušao zasjeniti populizmom kada je odlučio uvesti sebi administrativnu zabranu, te od svoje plaće izdvajati po 300 KM mjesečno za nove madrace, koji su već kupljeni. 

Među onima koji bi mogli biti smijenjeni zbog nezakonitog imenovanja nalazi se i ime Halila Sulejmanovića, izvršnog direktora Oblasti za opće poslove Sarajevo-šuma, kojeg je Elmedin Konaković jednom prilikom doveo na press konferenciju Naroda i pravde kako bi otkrio dugo najavljivani kriminal u Sarajevo-šumama. Sulejmanović je tada razočarao Konakovića svojim izlaganjem, govoreći o vrijednosti šuma, zaostavštinama i djedovini. Halilović je bio šef izborne kampanje Amara Dovadžije tokom Lokalnih izbora prošle godine.

Ured za borbu protiv korupcije Vladi KS poslao je i inicijativu za smjenu Minele Bučan, v. d. izvršne direktorice Sarajevo-gasa, zbog nepravilnosti prilikom imenovanja, o čemu je Faktor i ranije pisao. Bučan nije ispunjavala uvjete za imenovanje na ovu poziciju, a da su utvrđene nepravilnosti, potvrdio je prije dva mjeseca i Erduan Kafedžić. 

Ured za borbu protiv korupcije KS uputio je inicijativu Vladi KS za utvrđivanje odgovornosti i smjenu i za Emira Hadžihafizbegovića (SDA) zbog obnašanja funkcije u stranci, Adnana Šeraka, v. d. izvršnog direktora ViK-a i Adisa Mešića, direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.