open-navfaktor-logo
search
Nekad se mnogo obećavalo
Kad utihnu vlade i ambasade: Kako je zagađen zrak u Sarajevu odjednom prestao biti tema?
Sarajevo već dugi niz godina zauzima ne tako slavnu poziciju na vrhu liste najzagađenijih gradova u svijetu.
13.12.2023. u 21:08
get url
text

VEZANI TEKST - U Kantonu Sarajevo i dalje zagađen zrak

Ono što, također, traje godinama jesu pusta obećanja. Još iz vremena dok su bili opozicija, političari iz "Trojke" bili su bučni na ovu temu, obećavali kako će oni ovaj problem riješiti. Doduše, ne svi iz "Trojke". Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković kad je bio premijer KS, tada SDA-ov pulen, nije mnogo uradio na suzbijanju zagađenosti zraka u glavnom gradu u BiH, a nije mnogo ni obećavao. Praksu je kasnije nastavio i u NiP-u, koji je sastavni dio aktuelne kantonalne vlade u Sarajevu. Imao je Konaković, treba pošteno reći, jedan pokušaj u suzbijanju zagađenja zraka u Sarajevu - kad je uvodio vožnju automobila po principu par-nepar. I to je bio fijasko. Naročito je jer je Vlada KS pod Konakovićevim vođejem osmislila da tu mjeru uvede baš na Božić, pa je cijela stvar dobila neželjene konotacije. 

Naša stranka obećavala je kako će problem zagađenja zraka biti prvo što će riješiti. Sa pedvodnikom Edinom Fortom najavljivali su proaktivne mjere. 

Dolazak na vlast donio je i drugačiju retoriku. U prvom mandatu Forte kao premijera građani su 2020. organizovali i proteste ispred zgrade Vlade KS. Tada je premijer Forto izašao pred njih te, u neku ruku, okrivio građane i rekao im kako moraju promijeniti način života.

- Mi smo svoje uradili i rekli šta je potrebno uraditi u vrijeme opasnog zagađenja. Teško je izboriti se s građanima koji žele nastavii svoj život onako kako su navikli, čak i pod epizodom "Uzbuna"- kazao je tom prilikom te dodao:

VEZANI TEKST - Ovo je realno stanje Fortinog friziranog izvještaja o radu Vlade KS

- Mi ne bježimo od problema, želimo više mjerenja i to je sada postalo nešto što šira javnost želi znati. Nije stvar da imamo represivne mjere i da nekoga kažnjavamo. Ljudi moraju shvatiti da imamo veliki problem. Ovo je problem Federacije i cijele BiH. Kanton Sarajevo samo je dio problema. Ja bih volio da ovakva obraćanja i proteste imamo i ispred Federalnog ministarstva okoliša.

Isti dan Forto je održao sastanak i sa nizom visokih međunarodnih zvaničnika i ambasadora koji su tom prilikom došli sa maskama.

- Dobri koraci se poduzimaju, ali su odlučnije radnje potrebne na svim nivoima - izvijestio je tadašnji britanski ambasador Matthew Field. 

 

Dakle, po Forti i po ambasadoru koji se redovno fotografisao sa raznim maskama, problem zagađenog zraka u Sarajevu odjednom je postao problem viših nivoa vlasti na kojima tada, podrazumijeva se, nije bila Naša stranka i cjelokupna "Trojka". 

Godinu dana kasnije, u jednom od mnogih dana kada je glavni grad BiH bio na vrhu liste najzagađenijih gradova svijeta, Forto se oglasio na društvenim mrežama.

- Jučer smo započeli projekat utopljavanja javnih ustanova vrijedan 10 miliona eura, trenutno se dešava najveća reforma saobraćaja u Sarajevu nakon rata. Treba vremena, ali radimo sve kako bismo spriječili da se zimi gušimo u smogu - naveo je Forto.

Pa je Forto i 2022. godine, prilikom hvaljenja na društvenim mrežama o "postignućima" Vlade koju vodi, kazao da su uveli Kanton u projekat "100 karbon-neutralnih gradova". Što znači nulto zagađenje zraka i okoliša.

Fortina obećanja kad Naša stranka nije bila vlast 2018.

VEZANI TEKST - Svi sve znaju, a nigdje pomaka: U budžetu KS bez konkretnih projekata protiv zagađenja zraka

Mjere koje je za 2023. godinu pripremio Forto prije odlaska u državnu fotelju posebno su deprimirajuće. U ovogodišnjem budžetu KS koji iznosi 1.438.896.538 KM, za jedan od najvećih višedecenijskih problema, zagađeni zrak, izdvojeno je nevjerovatnih - 100 KM.

To nije spriječilo Vladu da svakodnevno objavljuje saopćenja o kvaliteti zraka.

- Vremenske prilike nisu stabilne, ali sporo teče čišćenje kotlinskih dijelova Kantona Sarajevo. Koncentracije zagađujućih materija se tokom dana mijenjaju različito u pojedinim područjima, zbog njihovih geografskih specifičnosti, ali i različitih lokalnih izvora zagađenja.

Prema večernjim satima, ponovo se očekuje temperaturna inverzija, uz slab vjetar, usljed čega će doći do povećanja rasta čvrstih čestica – pojašnjavaju oni bez pojašnjenja šta su uradili, šta rade i šta će uraditi na smanjenju zagađenja, jer, očigledno je, promjena znatnih nema.

Forto kao opozicionar 2016.

VEZANI TEKST - Budžet KS za 2023. predvidio nevjerovatnih 100 KM; Podić: Vlada je poslala poruku da je zagađeni zrak nebitan

I Kantonalno vijeće Stranke za BiH KS podsjetilo je jučer na neispunjena obećanja Naše stranke, koja sa Nihadom Ukom na čelu i sada predvodi Vladu.

- Prije pet godina Naša stranka je obećala da će kada preuzmu vlast u Kantonu Sarajevo prvo što će riješiti jeste problem zagađenja zraka i tada, a i kasnije tadašnji premijer Forto izjavi: Ono što mogu reći je da će sigurno biti mjere koje će biti proaktivne.

U saopćenju Stranke za BiH koje potpisuje bivši ministar u Vladi KS Almir Bečarević između ostalog se navodi: 

- Naša stranka je u vezi s ovim problemom kao opozicija bila najglasnija.

Sada, kada čitate ove izjave, iste izgledaju stupidne, ali ono što je urađeno po pitanju zraka u Sarajevu je razarajuće do te mjere da će ova zima biti sa najvećim posljedicama po zdravlje naših sugrađana. I danas smo neobavješteni, sasvim sigurno, ali na svaki način osjetimo ovaj zagađeni zrak. Izgleda, bitnije je Šćepan Polje od zdravlja građana u Kantonu Sarajevo. 

VEZANI TEKST - Edin Forto: Zagađen je zrak i u Rimu; Aleksandar Vučić: Zagađen je i u Milanu

O zagađenom zraku u Sarajevu ne govori više ni Ambasada SAD-a koja je svojevremeno, dok još "Trojka" nije bila vlast kao koalicija, svakodnevno mjerila nivo zagađenosti zraka i o tome obvješatavala javnost. 

Nekada gorljivi borac za čist zrak Edin Forto, građanima KS je jednom prilikom dok je sjedio u premijerskoj fotelji objašnjavao kako je i u Rimu zrak zagađen. 

Ove zime Sarajlije se ponovo guše, ali se o tome više ne priča. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.