open-navfaktor-logo
search
Vratili se pregovorima
Kad zaprijeti Neka izdaleka: SDP smatra da su institucije deblokirane i da su oni na to natjerali Dodika
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine obznanila je da će opet učestvovati u pregovorima u vezi s Izbornim zakonom, nakon što su se ranije povukli iz pregovora zbog blokada državnih institucija. Nakon jutrošnje najave, predstavnici SDP-a pojavili su se u Delegaciji EU.
17.03.2022. u 17:43
get url
text

U SDP-u smatraju da je njihovo povlačenje iz pregovora u vezi s Izbornim zakonom donijelo određene rezultate, te da su, s gledišta SDP-a, državne institucije deblokirane i da sada nesmetano i normalno funkcionišu. 

- Odluka je donesena nakon što je naše zaleđivanje učešća u pregovorima i skretanje pažnje na prioritetne probleme blokade državnih institucija i tolerisanja separatističkih postupaka donijelo određene rezultate. U međuvremenu je na inicijativu nas iz opozicije došlo do deblokade rada državnog parlamenta. Nažalost, još uvijek nisu stavljene van snage neustavne odluke i zakoni NSRS - naveli su jutros u saopćenju SDP-a.

U ovoj partiji su uvjereni da su svojim potezom povlačenja iz pregovora uplašili Milorada Dodika, koji je, isto tako sudeći prema saopćenju SDP-a, odlučio da se vrati u državne institucije i da "povuče ručnu" u svojim separističkim namjerama.

Da se Dodik možda treba plašiti ove partije, govori i to da je SDP sebi i svojim koalicionim partnerima pripisao zasluge za raspoređivanja snaga EUFOR-a na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Brojne sankcije i prijetnje međunarodnih zvnaničnika i institucija upućene Miloradu Dodiku očigledno nisu bile dovoljne da Dodik odustane od blokade državnih institucija i separatističkih namjera, ali ga je, smatraju u SDP-u, uplašila opozicija. Podsjećanja radi, Dodiku, njemu bliskim firmama i pojedincima Sjedinjene Američke Države su uvele sancije, iz Evropske unije su poručili da novca neće biti dok državne institucije ne profunkcioniraju u punom kapacitetu. Takvo što je ponovljeno i u Evropskom parlamentu prije dva dana. 

VEZANI TEKST - Nikšić iz političke samoizolacije: Nisu došli iz RS-a, pa sam uvjeren u ispravnost SDP-ove odluke

Saopćenje SDP-a i poruka da se zbog deblokade državnih institucija vraćaju u pregovore o Izbornom zakonu, nameće pitanje gdje je to SDP vidio deblokadu državnih institucija?  

Političari iz manjeg bh. entiteta često se i ne pojavljuju na sjednicama, a i kada se pojave, tu su da opstruiraju odluke bitne za građane ove države. Dakle, SNSD i općenito stranke iz RS-a stvaraju samo privid funkcioniranja državnih institucija. 

Akcize na naftne derivate zasad neće biti ukinute jer su delegati iz SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bili protiv da se o tome odlučuje po hitnom postupku.

VEZANI TEKST - Ujedinjena ljevica, sezona 2022: Poslije laži o izdaji u Neumu, SDP se sad "šlepa" uz Komšića

SNSD uz HDZ nije htio raspravljati ni o zakonima ključnim za kandidatski status BiH u Evropskoj uniji, pa se postavlja pitanje koji su to postignuti rezultati koje SDP spominje kao rezultat njihovog povlačenja iz pregovora o Izbornom zakonu.

No, treba se sjetiti još jednog bitnog detalja u vezi s djelovanjem SDP-a i Naše stranke, a u vezi s pregovorima o izbornom zakonodavstvu u Neumu. Naime, zvaničnici SDP-a i Naše stranke su neposredno pred pregovore u Neumu, a i u danima pregovora, intenzivno pokušavali uvjeriti javnost da se tu radi o izdaji Bosne i Hercegovine, da su probosanske stranke predvođene SDA otišle u Neum da udovolje Draganu Čoviću i HDZ-u. Kako se prognoze Naše stranke, a one SDP-ove Facebook i Twitter prognoze nisu obistinile, što niko osim njih nije ni očekivao, u SDP-u i Našoj stranci su shvatili da im je spin propao te da su jedino naštetili sebi odbijanjem da sjednu za pregovarački sto. 

VEZANI TEKST - SDP se vraća na pregovore u vezi s izmjenama Izbornog zakona

Ovoga puta SDP, a i Naša stranka, došli su Delegaciju Evropske unije na pregovore, što je dobro, makar i izmišljali izgovore zašto ponovo pregovaraju. 

Inače, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, jučer im je poručio: 

- Predstavnici SDP-a govore da nije dobro kako se iza zatvorenih vrata nešto dogovara. Oni su jedna jako važna stranka i predstavljaju četvrtinu glasača BiH. Oni treba da učestvuju, a ne da optužuju da se nešto radi iza zatvorenih vrata – istakao je Izetvegović te najavio da će se čuti sa Nikšićem, te da će tražiti da se priključe i da i oni učestvuju u pregovorima "iza zatvorenih vrata".

SDP je jutros potvrdio učešće. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.