open-navfaktor-logo
search
Procedure
Kada bi se Zastupnički dom mogao izjašnjavati o kandidatima za predsjednika i potpredsjednike FBiH
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine ovjerila je kandidaturu Igora Stojanovića (SDP) za potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda čime su se stekli uvjeti za kompletiranje liste kandidata za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH.
03.02.2023. u 07:52
get url
text

Naime, CIK je ranije ovjerio kandidaturu Refika Lendu (SDA) kojeg je predložila grupa od 13 delegata iz reda bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH te Lidije Bradare (HDZ) koju je predložila grupa od 22 delegata iz reda hrvatskog naroda Parlamenta FBiH.

Liste prema CIK-u je uputio Dom naroda Parlamenta Federacije.

- Sada kada je CIK ovjerio i kandidaturu Igora Stojanovića, ona treba da bude vraćena Domu naroda FBiH, a koji potom prosljeđuje nama u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kompletnu listu.

Kada Zastupnički zaprimi kompletnu listu, ona ide ponovo u CIK na potvrđivanje, a potom se vraća Zastupničkom domu FBiH. Tada su se stekli uvjeti za zakazivanje sjednice na kojoj će zastupnici glasati o kandidatima. Po završetku glasanja lista izabranih ide na potvrđivanje u CIK - kazao nam je Mirsad Zaimović, zastupnik u Zastupničkom domu FBiH.

Prema Ustavu FBiH predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH direktno učestvuju u izboru Vlade Federacije.

Dakle, da bi Vlada Federacije BiH bila izabrana, prije svih se moraju usaglasiti i predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH.

Sadašnja Vlada Federacije na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem od 2015. godine, tačnije, više od četiri godine je u tehničkom mandatu zbog opstrukcija HDZ-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.