open-navfaktor-logo
search
Utvrdila Vlada FBiH
Kada boračke kategorije mogu očekivati uvećane naknade?
Nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila set zakona iz oblasti boračko-invalidske zaštite kojim se povećava osnovica za lične i porodične invalidnine, uvodi u pravo više od 2.000 demobilisanih boraca, u Federalnom ministarstvu za boračka pitanja smo zatražili pojašnjenje kada počinje primjena zakona.
21.02.2022. u 13:35
get url
text

Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja, kaže kako sve zavisi kada će zakoni biti usvojeni u Parlamentu Federacije BiH, a da je novac za povećanje u ovoj godini planiran.

Finansijska i politička saglasnost postoji 

Izmjenama Zakona o osnovnim pravima branilaca i članova njihovih porodica koji tretira borce i šehide i njihove porodice i ratne vojne invalide, povećava se osnovica za pet posto.

Izmjenama Zakona o posebnim pravima dobitnika najvećih ratnih priznanja, osnovica za obračun naknada najvećih ratnih priznanja povećava se za 14 posto.

Uvodi se i takozvana "švicarska formula" za uvećanje osnovnice za ove kategorije, što do sada nije bilo.

U pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu uvode se nezaposleni borci-povratnici u RS i Brčko distrikt, kao i nezaposlene supruge umrlih boraca sa ovog područja bez obzira na godine starosti. Egistencijalnu naknadu sa federalnog nivoa će imati i nezaposlene supruge umrlih boraca starosti 57 godina i više, sa područja Federacije.

- Usvojeni zakoni bi trebalo vrlo brzo da idu na dnevni red Zastupničkog doma Parlamenta FBiH jer postoji finansijska i politička saglasnost za njihovo donošenje. Nadamo se da će sve proteći dobro u Parlamentu FBiH i da nećemo doći u situaciju da primjena počne krajem godine, već mnogo ranije. Osiguran je novac u budžetu FBiH za ovu godinu. Ako se zakoni usvoje u martu, slijedi objava u Službenom listu FBiH, nakon toga Vlada FBiH mora donijeti osnovicu, potvrditi, ali u biti povećanje ide od dana stupanja na snagu zakona. Uglavnom korisnici naknada neće biti oštećeni. U ovom trenutku je najvažnije da se ti zakoni donesu - govori nam Terzo.

Pojasnio je i kada nezaposleni borci koji budu uvedeni u pravo na egzistencijalnu novčanu sa federalnog nivoa mogu početi predavati zahtjeve za dobijanje naknade.

Švicarska formula od 1. januara 2023. godine 

- Dokumentaciju mogu početi predavati već narednog dana od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Primjenom ovog zakona mi ćemo rasteretiti budžete kantona za nekih 2,5 miliona KM godišnje jer ćemo od njih preuzeti do 1.000 boraca. Riječ je o borcima sa područja RS-a, a za koje su sluha do sada imali pojedini kantoni poput Tuzlanskog, Bosansko-podrinjskog Goražde i omogućili im naknadu - govori nam Terzo.

Upitali smo kada kreće primjena takozvane "švicarske formule", rast naknada za ovu populaciju svake godine.

- Švicarski model kreće od naredne godine jer mi im sada kroz izmjene zakona povećavamo osnovicu za ovu godinu, a od 1. januara 2023. godine kreće švicarski model, uslađivanje rasta osnovice za naknade sa bruto domaćim proizvodom i potrošačkim cijenama - govori nam Terzo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.