open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Kada će kantonalne institucije i preduzeća vratiti radno vrijeme od prije pandemije?
Kada su donesene radikalne mjere povodom suzbijanja širenja pandemije koronavirusa u Kantonu Sarajevo, uvela se i praksa skraćivanja radnog vremena kantonalnih institucija i preduzeća.
13.11.2021. u 07:58
get url
text

Danas, kada je situacija sa pandemijom dosta povoljnija u odnosu na period kada su takve mjere donesene, pojedine kantonalne institucije i preduzeća još se drže režima rada kakav je bio u jeku pandemije. 

Građani često iskazuju nezadovoljstvo zbog skraćenog radnog vremena institucija i preduzeća koje svakodnevno koriste, poput pošte ili apoteke. 

Ovo pitanje pokrenula i je zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Bilsena Šahman. 

- Primijetila sam ovu pojavu u Vodovodu, Pošti, Elektroprivredi, apotekama... Mnogo toga je ostalo na radnom vremenu od pandemije koronavirusa. Neke apoteke rade do pet, a subotom su zatvorene - kazala je Šahman u izjavi za Faktor.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su nam kazali da je skraćeno radno vrijeme regulisano internim aktima, te da se radilo isključivo o preporukama.

Članica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pitić kazala nam je da Krizni štab nije nikada razmatrao skraćeno radno vrijeme kantonalnih institucija i preduzeća, te da su institucije i preduzeća samostalno donosile odluku o skraćenom radnom vremenu shodno procjeni epidemiološke situacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.