open-navfaktor-logo
search
Najveći zdravstveni centar
Kada će KCUS dobiti generalnog direktora i zašto je toliko važno ko će biti na čelu ustanove
Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac prošle sedmice nije dao saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), jer kako tvrde iz resornog ministarstva, ne ispunjava uvjete.
27.02.2024. u 15:48
get url
text

Trakavica oko imenovanja Gavrankapetanovića tako se nastavila razvlačiti i pitanje je kada će i kako sve biti završeno.

Iako je tokom konkursne procedure dobio najviše ocjene, iz Federalnog ministarstva zdravstva tvrde kako Gavrankapetanović ne ispunjava formalne uvjete da zauzme poziciju generalnog direktora, odnosno nedostaje mu papir o menadžerskim kvalifikacijama.

Paušalne izjave Konakovića

Nakon ovakve odluke Rimca, oglasio se Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, koji insistira da se ispoštuje dogovor koji je postignut na nivou Federacije BiH, odnosno unutar "Trojke" i HDZ-a, prijeteći, ako se to ne dogodi, i krivičnim prijavama.

 VEZANI TEKST - Kako su presušile Trojkine suze za Ipetom: Valjao je kao maskota opozicije, ali nema "papir" da mu prepuste KCUS

Konaković tvrdi "da nekoliko interesnih grupa čini sve da čovjek koji je od UO KCUS predložen za direktora ne bude imenovan".

No, Jasmina Bišćević Tokić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kaže "da Konaković ne može tako paušalno govoriti kako se radi o interesnim grupama".

- Konaković mora izaći u javnost sa detaljima, ko su ti ljudi i zašto im je stalo da se ne izabere generalni direktor KCUS-a, jer nije samo opcija da imamo vršioca dužnosti na čelu, opcija je da imamo stabilan klinički centar sa svojom cijelom upravom. Pretpostavljam da jesu nesuglasice između SDP-a i NiP-a, ali isto tako pretpostavljam i da Federalno ministarstvo zdravstva ima neke svoje prstiće u svemu tome - navodi Bišćević Tokić. 

Jasmina Bišćević Tokić 

Ono što je svakom prosječnom građaninu ove države ili barem jednog njenog dijela jasno, jeste da je sada već "slučaj Gavrankapetanović" direktan proizvod neslaganja unutar vladajuće koalicije, tačnije u SDP-u i NiP-u, koje ne žele da Gavrankapetanović dođe na poziciju generalnog direktora KCUS-a.

Mnogi su stava kako je očigledno da iz nekih svojih interesa žele novo ime, a ono koje se spominje je trenutni vršilac dužnosti generalnog direktora KCUS-a doc. dr. Alen Pilav, kadar SDP-a.

 VEZANI TEKST - Advokati Gavrankapetanovića: Interesantno da se premijer Nikšić ne oglašava, pomoći ćemo Konakoviću da podnese krivične

A, zašto je ustvari toliko važno ko će biti na čelu KCUS-a?

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu najveća je medicinska ustanova u državi. Tercijarni je nivo zdravstvene zaštite kroz koju svakodnevno prolazi najveći broj pacijenata sa područja cijele BiH. 

Bišćević Tokić kaže kako je KCUS najbolja zdravstvena ustanova u BiH i logično je da se za nju otimaju.

- Naravno, da je u pitanju i novac kojim raspolaže KCUS kao najveća zdravstvena ustanova sa najvećim brojem pacijenata koji se tamo liječe, ali i sa najviše zaposlenih ljudi, profesora, docenata, magistara... - ističe Bišćević Tokić.

U Izvještaju o radu i finansijskom poslovanju KCUS-a za 2022. godinu, kojeg ovih dana zastupnici u Skupštini KS nisu usvojili, stoji da je na dan 31. decembar 2022. godine u KCUS-u bilo zaposleno 3.232 osobe, od toga 3.094 na neodređeno i 138 na određeno vrijeme.

Navedeno je da su ukupni prihodi KCUS-a, osvareni u iznosu od 283.310.784 KM, i veći su za sedam posto u odnosu na prethodnu godinu te čine 94,4 posto ukupno ostvarenih prihoda.

Prihodi iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ostvareni su u iznosu od 267.458.442 KM, što je više za sedam posto za ostvarenje istih prihoda u prethodnoj godini, a za tri posto su veći u odnosnu na plan za 2022.

 

Navedeni prihodi ostvareni su iz sljedećih izvora: Zavoda zdravstvenog osiguranja KS u iznosu od 156.268.226 KM, Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja u iznosu od 76.342.591 KM, drugih kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja 21.846.907 KM, entiteta RS i Distrikta Brčko 671.588 KM, prihoda od participacije 556.774 i prihoda iz budžeta 11.772.357 KM.

Prihodi od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS ostvareni su u iznosu od 156.268.226 KM, i veći su za sedam posto ili za 10.730.633 KM u odnosnu na prethodnu godinu, a čine 55,15 posto ukupno ostvarenih prihoda.

Prihodi izvan obaveznog zdravstvenog osiguranja ostvareni su u iznosu od 15.852.342 KM i manji su za dva posto u odnosnu na prethodnu godinu, a ostvareni su po osnovu direktnih plaćanja pravnih i fizičkih lica u iznosu od 2.906.896 KM, prihoda iz budžeta u iznosu od 382.239 KM, donacija 3.628.906 KM i ostalih prihoda u iznosu od 8.934.300 KM.

Ukupni rashodi u KCUS-u u 2022. godini iznosili su 282.005.513 KM i za devet posto su veći u odnosu na izvršene rashode u prethodnoj godini, a u odnosnu na plan veći su za tri posto.

Troškovi plaća i naknada iznose 134.974.273 KM, što je za 10 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a u odnosnu na plan manji su za sedam posto.

U Izvještaju se navodi kako je ostvaren pozitivan finansijski rezultat poslovanja - dobit u iznosu od 1.305.271 KM, odnosno neto dobit nakon oporezivanja koja iznosi 1.217.240 KM.

Vrijednost kapitala KCUS-a na dan 31. 12. 2022. godine iznosi 276.459.327 KM što je u odnosu na stanje početkom te godine povećanje za 1.217.240 KM koliko iznosi neto dobit nakon oporezivanja.

VEZANI TEKST - Po tumačenju ministra Rimca v. d. direktora Alen Pilav ne zadovoljava uvjete da bude na čelu KCUS-a

Bišćević Tokić osvrnula se i na aktualna dešavanja oko JU Dom zdravlja KS. 

Iako su mediji u prethodnim mjesecima, pa i godinama, pisali o mnogim neregularnostima u radu ove zdravstvene ustanove, kada je riječ o sumnjivim tenderima i zapošljavanjima, krivotvorenim diplomama, ovih dana sve postaje puno jasnije.

S obzirom da, kada je riječ o JU Dom zdravlja KS, samo jedna stranačka ekipa mešetari, pitanje koje se nameće je - očekuje li se sada isto ponašanje i u KCUS-u?

- Nadam se da se neće oslikati faktičko stanje u Domu zdravlja KS na KCUS, jer ako se to desi sa kliničkim centrom, onda će to biti porazno. Očito je da se SDP u svojim strukturama ne snalazi dobro ni u Domu zdravlja i ponovit ću da se nadam da to isto neće uraditi i u KCUS-u. Ovo što sam do sada pročitala u medijima oko tendera, zapošljavanja u Domu zdravlja kao ljekar ostala sam frapirana. Nisam znala da je tako stanje. Nadam se da će se Tužilaštvo pozabaviti svim ovim što je izneseno u medijima. Ako to oni ne urade, nema ko drugi. Ured za borbu protiv korupcije može raditi do jednog nivoa, nakon čega sve mora predati Tužilaštvu. S obzirom da su brojne nezakonite radnje iznesene na televizijama, po meni Tužilaštvo je trebala već sutra ući u Dom zdravlja kako bi provjerio navode, da li se radi o lažnim izjavama ili je riječ o provođenju terora. Sve što je izjavljeno djeluje katastrofalno, pogotovo kada nam fali pulmologa, pedijatara - kaže Bišćević Tokić.   

Odluke suda još nisu provedene

Zastupnica je podsjetila i na odluke Kantonalnog suda u Sarajevu od kraja decembra prošle godine da se vrati stara uprava, koje prema riječima Bišćević Tokić, KCUS mora ispoštovati.

Podsjetimo, Vlada FBiH smijenila je 4. oktobra 2023. godine na sjednici članove Nadzornog i Upravnog odbora KCUS-a. No takva odluka Vlade FBiH bila je nezakonita, upozoravali su i tada pravni eksperti što je kasnije potvrdio i Kantonalni sud.

Sud je premijeru Nerminu Nikšiću i Vladi FBiH dao rok od 15 dana da sve vrate u prvobitno stanje, u suprotnom će biti suočeni s udaljavanjem od dužnosti službenog lica, premijera FBiH a po potrebi i izreći će mu novčanu kaznu.

No, to ni do danas nije učinjeno.

- Po meni je to najbitnija stvar, a KCUS to još nije uradio. To je nešto što ih obavezuje, sudske odluke su nešto što se ne razmatra, nego se poštuje. To bi im trebala biti polazna tačka, pa sve ostalo - zaključila je Bišćević Tokić.
        

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.