open-navfaktor-logo
search
Mnogo planova
Kada će Mostar biti spojen na mrežu modernih saobraćajnica?
Dobra saobraćajna povezanost glavni je preduvjet za ekonomski razvoj nekog kraja, a stanovnici Mostar nadaju se kako bi u sljedećih nekoliko godina najveći grad u Hercegovini konačno mogao biti spojen na mrežu modernih evropskih saobraćajnica.  
21.03.2023. u 09:26
get url
text

Izgradnja Koridora Vc kroz Bosnu i Hercegovinu traje više od decenije, a trenutno je Mostar udaljen oko 30 kilometara od najbližeg ulaza na autocestu kod čvora Međugorje.

Iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine najavljuju kako bi do 2028. godine trebao biti završen najzahtjevniji objekt na koridora Vc – tunel Prenj, što će ujedno označiti kraj radova na tom koridoru.

Uporedo s izgradnjom 330 kilometara autoceste od Svilaja na sjeveru do Bijače na jugu, trenutno se izvode ili su u pripremi projekti cestogradnje koji bi trebali unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu oko Mostara.

Južna obilaznica

Radovi na probijanju tunela Novi na gradilištu mostarske južne obilazne teku predviđenom dinamikom, rečeno je Feni iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

U novembru 2022. godine počeli su radovi na izgradnji 900 metara dugog tunela. Izvođači radova su Hering d.d. Široki Brijeg i Azvirt Limited Liability Company Azerbaijan, vrijednost ugovorenih radova je 25,1 milion maraka bez PDV-a, a rok izgradnje je 24 mjeseca.

Radovi na tunelu Novi predstavljaju nastavak aktivnosti na mostarskoj obilaznici, koji obuhvaćaju radove na trasi od rotora Varda do ulaza u tunel, uključujući i vijadukt Marijanovića draga dužine 200 metara.

Radovi na vijaduktu Marijanovića draga i dijelu trase su okončani, izuzev dijelova (parcela) na kojima su se pojavili problem imovinsko-pravne prirode zbog neslaganja stanja u zemljišnim i katastarskim podacima.

Izgradnja oko 15 kilometara duge mostarske južne obilaznice iznimno je važna za saobraćajno rasterećenje Mostara kroz čije središte trenutno ide sav teretni promet iz zapadne Hercegovine prema magistralnoj cesti M-17, no i dalje je nepoznato kada će južna obilaznica biti završena u punoj dužini.

- S obzirom da se radi o veoma kompleksnom projektu, u tehničkom smislu i značajnoj investiciji u finansijskom smislu, a uvažavajući činjenicu da još nije započeta eksproprijacija na dijelu od izlaza iz tunela Novi do spoja na M-17 i nisu u potpunosti osigurana finansijskih sredstava za realizaciju, ne može se procijeniti krajnji rok izgradnje, odnosno završetka projekta - naveli su iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Za kompletnu dionicu od izlaza iz tunela Novi do spoja na M-17 pribavljena je urbanistička saglasnost, izvršena je identifikacija parcela, u toku je pribavljanje zemljišno-knjižnih izvadaka, nakon čega će Grad Mostar donijeti odluku o utvrđivanju javnog interesa i provođenju postupka eksproprijacije.

Sjeverni ulaz u grad

Pored južne obilaznice za Mostar je jako značajno uređenje sjevernog ulaza u gradu, odnosno spoja magistralnih cesta M6.1 (M17.4) i M17, gdje sada često nastaju saobraćajni čepovi, posebno u vrijeme ljetne sezone kada je saobraćaj pojačan.

Prije dvije godine JP Ceste FBiH pribavile su urbanističku saglasnost za rekonstrukciju te raskrsnice, ali je zbog imovinsko-pravnih problema procijenjeno kako je najoptimalnije izvršiti određenu izmjenu tehničkog rješenja rekonstrukcije..

Tako je krajem 2022. godine izrađen novi idejni projekt rekonstrukcije koji je odobren i od Grada Mostara. Trenutno je u izradi glavni projekt rekonstrukcije raskrsnice na osnovu spomenutog idejnog projekta te izrada elaborata eksproprijacije za isti.

U JP Ceste FBiH očekuju da će se ovih dana završiti elaborat eksproprijacije, nakon čega će Gradu Mostaru biti podnesen zahtjev za izmjenu i dopunu urbanističke saglasnosti. Nakon što se dobije urbanistička saglasnost dostavit će se zahtjev za dopunu javnog interesa kako bi paralelno s izradom glavnog projekta mogao završiti i postupak eksproprijacije nekretnina u zoni obuhvata, čime bi se stekli uvjeti za dobivanje odobrenja za građenje.

Mostar – Široki Brijeg – granica Hrvatske

Vlada Federacije BiH nedavno je odobrila transfer za izgradnju autocesta, brzih cesta, magistralnih i drugih cesta u iznosu od 147,6 miliona maraka. Tim novcem bit će finansirano 11 projekata na području FBiH, među kojima i brza cesta Mostar - Široki Brijeg - granica Republike Hrvatske.

VEZANI TEKST - Grad Mostar nakon deset godina završava Dubrovačku ulicu

Za projektiranje i eksproprijaciju te dionice u federalnom budžetu za 2023. godinu odobreno je 10 miliona maraka.

Dužina trase brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica Hrvatske, koja će povezivati Koridor Vc s cestovnom infrastrukturom Hrvatske, je 60,7 kilometara. Javno otvaranje ponuda za izradu idejnog projekta brze ceste Mostar - Široki Brijeg - granica sa RH, dionica Mostar Sjever - Polog održano je 9. decembra 2022. godine i evaluacija ponuda je u toku.

Za drugu dionicu brze ceste, odnosno dionicu Polog – granica sa RH izrađen je idejni projekt, glavni projekt i feasibility studija, a pokrenut je i postupak eksproprijacije, naveli su iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.