open-navfaktor-logo
search
Privatizovan
Kada će početi gradnja u ratu uništenog hotela Igman
Kompanija The Place Sarajevo u decembru 2022. godine isplatila je punu cijenu za kupovinu hotela Igman na istoimenoj olimpijskoj planini, potvrdili su nam iz ove firme.
28.09.2023. u 07:50
get url
text

U februaru 2022. godine ugovor o prodaji hotela Igman potpisan je između prodavca Jasmina Mehića, direktora KJP ZOI 84 Sarajevo, predstavnika kupca Emira Granova, direktora firme The Place, i Adnana Jašarevića, direktora Kantonalne agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo. Nakon kupovine hotela Igman prva rata iznosila je 1,2 miliona maraka, ostatak je isplaćen krajem 2022. godine u iznosu 3.905.000 maraka.

Kada će početi izgradnja hotela Igman, još se ne zna.

- Prije pet mjeseci poslali smo nadležnim institucijama inicijativu za izmjenu i dopunu važećeg regulacionog plana i od tada čekamo na odgovor. Nakon potpisivanja ugovora o kupovini hotela Igman, pristupili smo izradi idejnog rješenja koje potpisuje renomirani arhitektonski Studio Zec Sarajevo. Pri izradi idejnog rješenja za hotel Igman vodili smo se neraskidivim poveznicama sa prirodnim okruženjem na predmetnom lokalitetu te pažljivo planirali arhitekturu s ciljem da se uklopi u okoliš i očuva ljepotu planine Igman – kažu iz kompanije The Place.

Hotel Igman sa depadansima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u potpunosti je devastiran i njegova osnovana zidna struktura potpuno je neupotrebljiva u statičkom smislu.

- Enterijer ranijeg hotela ne zadovoljava ni minimum sadašnjih standarda u hotelijerstvu te je bilo neophodno napraviti novi projekat koji će ponuditi inovativne sadržaje i udovoljiti zahtjevima današnjih gostiju. Kako bismo hotelu Igman vratili stari sjaj, potrebno je izgraditi novi hotel koji će u potpunosti biti u skladu sa svjetskim standardima, a sve u cilju poboljšanja uvjeta za lokalnu zajednicu, što je u cilju općeg javnog interesa – pojašnjavaju iz kompanije The Place.  

Kako se navodi u ugovoru prilikom prodaje hotela Igman plan investicije podrazumijeva trogodišnje ulaganje u revitalizaciju hotela, a kompanija The Place je predložila program investiranja koji uključuje investiciju od 2.122.470 maraka u prvoj godini, u drugoj godini 3.281.000 KM i pet miliona maraka u trećoj godini. Prema pravilima javnog poziva, ponuđač je pristao zadržati hotelsko-ugostiteljske i sportsko rekreativne djelatnosti hotela Igman.

Hotel Igman je projektovao arhitekta Ahmed Džuvić ranih 1980-ih godina. Izgrađen je na planini Igman za Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. godine. Hotel je imao 162 sobe i površinu od 5.102 kvadratna metra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.