open-navfaktor-logo
search
Novac EU-a
Kada će početi isplata 600 KM pomoći najugroženijim domaćinstvima, hoće li se čekati kraj godine?
Mnogo je nejasnoća kada je riječ o podjeli jednokratne pomoći najugroženijim domaćinstvima u Federaciji pogođenim inflacijom. Riječ je o novcu Evropske unije koji bi bio podijeljen na način da po 600 KM jednokratne pomoći dobije 109.000 domaćinstava.
05.07.2023. u 20:37
get url
text

Redakciji Faktora obratili su se penzioneri pitajući da li je tačno da ukoliko dvoje penzionera, muž i žena u domaćinstvu imaju najniže penzije (538 KM) i recimo jedno od djece radi pa makar imalo i 600 KM, da ovo domaćinstvo neće dobiti pomoć.

Pojašnjenje smo tražili od federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića, ali nam nije odgovoreno kao ni na pitanja kada će jednokratna pomoć biti podijeljena.

Ovaj projekat je započela Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem i koja je na sjednici 9. februara 2023. imenovala Radnu grupu za usaglašavanje kriterije za realizaciju pomoći stanovništvu koje je posebno pogođeno poskupljenjem grijanja proteklih mjeseci, kao i pomoći malim i mikro preduzećima.

VEZANI TEKST - Građani će se morati prijaviti na javni poziv ako hoće pomoć u plaćanju grijanja

- Mi smo kao Radna grupa okončali posao. Za realizaciju nećemo čekati kraj godine. Implementacija će ići ove godine. Zbog procedura sa EU-om bilo je realno očekivati da to ne može biti zbog troškova u zimi koja je iza nas. Tu je i potpisivanje velikog broja sporazuma i slično. Realizacija zavisi od EU-a i podrške koju će oni osigurati, odnosno nadzora tj. monitoringa što je jako važno kako bi se osiguralo da sve bude što preciznije prema kategorijama - kazao nam je Adnan Tatar, predsjedavajući Radne grupe. 

Upitali smo da li je tačno da domaćinstvo u kojem muž i žena penzioneri imaju minimalne penzije i kćerku ili sina koji žive s njima i imaju minimalnu plaću, neće dobiti pomoć od 600 KM.

- Vrlo je vjerovatno da neće, ali ako su dva penzionera sa minimalnom penzijom sami u domaćinstvu, moći će dobiti - rekao nam je Tatar.

Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona, kaže da su kriteriji za dodjelu pomoći nejasni.

- Drago nam je što podjela pomoći neće ići preko udruženja penzionera već centara za socijalni rad. Kako će to oni uraditi, ni nama više nije jasno, samo se bojimo da mnogim penzionerima ne uzmu pare džaba jer trebat će određena papirologija, a vi znate da svaki papir košta. Tu nas je strah, zato ćutimo - govori Trakić i dodaje:

- Trebalo je odmah da se razjasni ko će dobiti jednokratnih 600 KM i koje kriterije treba ispuniti kao i kada počinje realizacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.