open-navfaktor-logo
search
Upućena inicijativa
Kada će se riješiti problem nedostatka pedijatara u Kantonu Sarajevo
U Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo zaposlena su 34 specijalista pedijatrije, a ukoliko bi Skupština Kantona Sarajevo izmijenila normative, ova javna ustanova bi, prema riječima v. d. direktora Muhameda Ahmića, zaposlila neophodan kadar. 
04.08.2020. u 08:02
get url
text

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Vildana Bešlija uputila je inicijativu u kojoj traži povećanje broja pedijatara u ovoj javnoj ustanovi koja pokriva područja općina Novo Sarajevo, Hadžići i Ilidža i to angažovanjem pedijatara koji su eventualno u penziji dok se ne završi specijalizacija dodatnog broja pedijatara.

Kako je u odgovoru na inicijativu zastupnice Bešlija naveo vršilac dužnosti direktora Muhamed Ahmić, od ukupnog broja zaposlenih specijalista, dvoje je na dugom bolovanju, više od 42 dana, dok dva pedijatra rade po četiri sata sa pacijentima.

- Prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku Kantona Sarajevo iz decembra 2019. godine na području na kojem usluge pruža JU Dom zdravlja KS, živi 31.405 stanovnika od 0 do 6 godina. Propisano je da jedan specijalista pedijatrije radi sa 1.000 osiguranika, te ako podijelimo ukupan broj osiguranika sa brojem specijalista pedijatrije, jasno je da jedan pedijatar pruža usluge za 924 korisnika – naveo je Ahmić.

Ahmić je istakao da smatra da bi Skupština KS u skladu sa svojim nadležnostima trebala da izmijeni normative koji propisuju potrebni zdravstveni kadar u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji bi omogućili dodatni angažman specijalista pedijatrije kako bi se rasteretio trenutno angažovani kadar i zdravstvena usluga učinila pristupačnijom građanima Kantona Sarajevo.

- U skladu sa novim normativima, kao i stanjem na tržištu rada JU Dom zdravlja KS bi djelovala u smislu pronalaska rješenja za angažman potrebnog kadra. Podsjećamo da se JU Dom zdravlja KS mora pridržavati propisanih normativa s obzirom na to da se na osnovu istih vrši finansiranje ustanove – naveo je Ahmić.

VEZANI TEKST: Ko će brinuti o mališanima: Djecu u KS liječe 32 pedijatra, za oko četiri godine pola ih ide u penziju

Podsjećamo, Faktor je već pisao o problemu nedostatka specijalista pedijatrije, na što već duži period upozorava i prim. dr. Enisa Mulalić, predsjednica Udruženja pedijatara KS.

- Važno je planiranje, a nije se planiralo na vrijeme. Sada treba da se planira. Mi smo zaista stari i nas 12 ili 13 u naredne četiri godine odlazi u penziju, to je skoro polovina pedijatara. Kada uzmete u obzir da smo nekako po prosjeku godina stari, već nekoliko kolegica je na dužem bolovanju zbog teške bolesti, da je dvoje kolega produžilo svoj rad nakon navršenih 65 godina zbog nedostatka specijalista, imamo tu vrstu problema koja datira od ranije – kazala je ranije pedijatrica Mulalić u razgovoru za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.