open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Kada će se znati ko će od pripadnika boračke populacije dobiti po 100 KM i kada?
Veliki broj pripadnika boračke populacije obratio se redakciji Faktora sa zanimanjem za implementaciju Uredbe Vlade Federacije BiH koja je donesena 7. jula, a kojom se uređuje pomoć stanovništvu usljed inflacije i obuhvata i boračke kategorije.
20.07.2022. u 21:34
get url
text

Pomoć se ogleda uglavnom u dodjeli novčane pomoći od po 100 KM borcima, ratnim vojnim invalidima..., ali kako su nam kazali u Savezu ratnih vojnih invalida FBiH i Koordinaciji boraca Armije RBiH, detalje realizacije ni oni još nisu dobili od Federalnog ministarstva za boračka pitanja.

"Svi RVI bi trebali da dobiju pomoć"

- Mi još nismo dobili ništa napismeno, čekamo. Mi zastupamo da pomoć od po 100 KM dobiju svi ratni vojni invalidi, a prioritet su mi ovi od 20 do 60 posto koji imaju primanja od 47 KM do 100 KM na osnovu invalidnosti. Vjerujte, čekamo da to usaglasimo, da nas obavijesti Federalno ministarstvo za boračka pitanja. Mi smo svoje određene prijedloge dali, ima i dosta invalida koji su penzioneri.

To će se razdvajati jer neće po dva osnova moći dobiti pomoć. Zovu nas ljudi, pitaju ko će dobiti pomoć i kada, nije zahvalno sada davati neku nadu dok ne budemo načisto, dok ne razrade Vlada FBiH i Ministarstvo detalje. Imamo 30.000 osoba armijske komponente i HVO-a, oko 45.000 sveukupno. Imamo 15-16 hiljada ove sa najnižim primanjima - kazao nam je Esad Delić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH.

Podsjeća da je rok za isplatu pomoći od po 100 KM u roku od dva mjeseca od dana stupanja na snagu Uredbe.

- Vidimo da će penzonerima uz julsku penziju dati po 100 KM. I mi se nadamo, ako ne sada onda uz sljedeće invalidnine. Ne smijemo spekulisati, vrlo je osjetljivo. Mi zastupamo da svi RVI dobiju po 100 KM, mislim da su zaslužili, a u prioritetu su nam ovi od 20 do 60 posto - govori nam Delić.

Razgovarali smo i sa Aljom Bošnjakovićem, predsjednikom Koordinacije Armije RBiH.

"Uskoro očekujemo pojašnjenje"

- Mi Uredbu nikada nismo vidjeli, ali mislim da korisnici egzistencijalne novčane naknade ulaze u one koji će dobiti po 100 KM. U to sam siguran jer ne bi bilo nikakve logike da ti ljudi ne prime ovi pomoć. Pomoć će se dobijati po jednom osnovu, tako da dobitnik ratnog priznanja koji je penzionisan mislim da neće moći dobiti i kao penzioner i kao borac.

Očekujemo uskoro pojašnjenje da bismo članstvu mogli dati tačne informacije, a interesovanje je veliko za implementaciju Uredbe - kazao nam je Bošnjaković.

U Uredbi, između ostalog, stoji da pravo na jednokratnu novčanu pomoć imaju korisnici prava na ličnu invalidninu, prava na porodičnu invalidninu, prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu priznanja ili odlikovanja i prava na novčanu egzistencijalnu naknadu, koja po osnovu svog statusa ostvaruju naknadu koja se isplaćuje iz budžeta Federacije BiH, pod uvjetom da nisu osobe obuhvaćene članom 4. ove uredbe (da su penzioneri).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.