open-navfaktor-logo
search
Šta se krije
Kadrovi iz SNSD-a najavljuju povratak u institucije BiH: Mitrović ostao tajnovit, evo šta kažu zastupnici
Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, na pitanje o blokadi institucija Bosne i Hercegovine odgovorio je da će se to stanje promijeniti, i to vrlo brzo.
30.11.2021. u 07:39
get url
text

Postavlja se pitanje zašto se sada najavljuje povratak parlamentarnih stranaka iz RS-a u institucije, da li je tokom brojnih razgovora koje u posljednje vrijeme vode strane diplomate Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, "natjeran" da se vrati u institucije, ili je postignut dogovor, ili članovi Vijeća ministara iz RS-a samo žele da "proguraju" neku odluku "od interesa za RS" pa će učestvovati na sjednicama.

VEZANI TEKST - Schmidt: Dodik sada ne može nazad, a da ne izgubi obraz

Ministra Mitrovića smo pitali za pojašnjenje, ali je ostao "tajnovit".

- Evo, trenutno imamo telefonsku sjednicu Vijeća ministara BiH. Znači, nešto se pomjera. Bio sam u pravu. Ne bih više komentarisao – rekao je Mitrović.

U Vijeću ministara BiH može se nezvanično i neprovjereno čuti da je vrlo moguće da će zbog nekih usko-entitetskih interesa doći na sjednice, ali se govori i o tome da je Dodik obećao evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiju da će deblokirati institucije. Da li je zauzvrat nešto "dobio", ne zna se.

Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, kazao je da je ono što se očekuje to da se kadrovi iz SNSD-a u Vijeću ministara BiH, prije svega predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, ponašaju u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i zakonom, odnosno da Vijeće ministara BiH zasjeda jednom sedmično, ili neka podnesu ostavke.

- To je promjena stanja. Na tezu da će brinuti o interesima RS-a moram reći da oni sjede u Vijeću ministara, što znači da moraju štititi interese svih građana Bosne i Hercegovine i države Bosne i Hercegovine. Ponašanje da su kadrovi samo iz jednog entiteta je neprihvatljivo – dodao je Osmanović.

Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu BiH, rekao je da ne zna šta ministar Mitrović misli, ali je jasno da članovi Vijeća ministara BiH, te zastupnici i delegati Parlamentarne skupštine BiH, zloupotrebljavaju postojeće Dejtonske mehanizme blokade ugrađene u propise.

- Oni su politički pobunjenici protiv vlastitih državnih institucija u kojima rade i primaju plate. To je činjenica koji vidi cijeli svijet – istakao je Đonlagić.

VEZANI TEKST - Nakon drugog sastanka s Varhelyijem, Dodik opet po svom: Nastavljamo rad kad se povuče Inzkov zakon

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a i zastupnik te stranke u Parlamentu BiH, koja ima i jenog državnog minstra, rekao je da, koliko je njemu poznato, nema pomaka u nastavku rada u institucijama Bosne i Hercegovine.

- Ja želim da se rad što prije nastavi, da donosimo zakone koji će nas približiti EU, koji će značiti bolji život građana, ali se prvo moramo dogovoriti, naći kompromisno rješenje po pitanju nametnutog Inzkovog zakona. Ne postoje uvjeti za rad dok se to ne riješi. Tako je rekao i Dodik – dodao je Nešić.

Parlamentarne stranke iz RS-a odlučile su od kraja jula bojkotovati rad institucija BiH nakon što je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.