open-navfaktor-logo
search
Nije uposlenik DZ
Kafedžić o aferi "lažne dijagnoze": Slučaj je razriješen, Tužilaštvo KS izolovalo je odgovornu osobu
Ako je suditi prema onome što je za Faktor kazao Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, javnost bi vrlo brzo mogla znati ko je odgovoran u aferi upisivanja lažnih dijagnoza pacijentima u KS.
24.05.2023. u 08:07
get url
text

- U prethodnom periodu imao sam nekoliko sastanaka sa postupajućom tužiteljicom Tužilaštva KS Aidom Bešlijom koja rukovodi istragom. Ono što je meni poznato sa posljednjeg sastanka jeste da su oni izolovali potencijalno odgovornu osobu i ja očekujem vrlo brzo aktivnosti Tužilaštva iz njihove nadležnosti. Siguran sam da je slučaj razriješen sa tužilačkog aspekta i da građani mogu očekivati okončanje i tog predmeta - naveo je Kafedžić.

Dodao je "kako odgovorna osoba nije uposlenik JU Dom zdravlja KS".

- Potencijalno odgovorna osoba nije uposlenik Doma zdravlja KS. Treća strana je u pitanju i dobro je da je tako. Ne smijem više otkrivati o odgovornoj osobi jer bismo joj time poslali poruku ako Tužilaštvo KS planira u narednom periodu neke radnje, da oštetimo toliko budžet, pa da je još alarmiramo. Interes svih je da ovaj slučaj dobije epilog u smislu procesuiranja odgovornih, javnost bih zamolio da se strpi još malo - kazao je Kafedžić.

No iz Tužilaštva KS, koje smo također kontaktirali i zatražili da građanima pojasne dokle se došlo u istrazi u aferi upisivanja lažnih dijagnoza, dobili smo kratak i šturan odgovor.

- U navedenom predmetu poduzimaju se radnje u cilju provjere navoda. Zbog Zakonom predviđene zaštite krivičnog postupka, Tužilaštvo KS ne može davati više informacija - naveli su kratko iz Tužilaštva KS.

VEZANI TEKST - Slučaj "lažne dijagnoze"; Dom zdravlja KS: Ljekar radi, ne možemo ga suspendovati dok se istraga ne sprovede

Afera upisivanja lažnih dijagnoza u zdravstvene kartone pacijenata u KS otkrivena je polovinom novembra prošle godine nakon što je Erol Prašljivić, koji je u Dom zdravlja došao radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS dostavio je Tužilaštvu KS šematski prikaz zloupotreba koje su se dešavale prilikom izdavanja recepata i dvije informacije do kojih su došli.

Kako su za Faktor iz Ureda kazali polovinom januara, "osam ljekara i dvije apoteke, obje sa područja KS, bili su osumnjičeni u aferi zloupotrebe zdravstvenih kartona i izdavanja lažnih recepata".

Zloupotrebama je obuhvaćeno više od 90 pacijenata, a budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja KS oštećen je za blizu pola miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.