open-navfaktor-logo
search
Pri kraju analiza
Kafedžić o aferi "lažne dijagnoze" u KS: Naredne sedmice javnost će znati više
U narednoj sedmici javnost bi trebala znati više o aferi "upisivanja lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove pacijentima u Kantonu Sarajevo".
17.12.2022. u 15:18
get url
text

Kako je za Faktor kazao Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, "naredne sedmice tim koji je radio na ovom predmetu upoznat će javnost sa podacima do kojih je došao tokom analize postupanja".

Prema riječima Armana Šarkića, glasnogovornika, "JU Dom zdravlja KS je sve pravno formalne radnje, koje su bile u granicama ustanove, uradila".

VEZANI TEKST - Slučaj "lažne dijagnoze"; Dom zdravlja KS: Ljekar radi, ne možemo ga suspendovati dok se istraga ne sprovede

- Nama je najviše u interesu da se sve riješi što prije. To je stigma koju ne želimo imati zbog najvećeg dijela časnih profesionalaca koji rade u Domu zdravlja KS. Sada je sve na Tužilaštvu KS - kaže Šarkić.

Dodao je "kako se ljekar koji se sumnjiči da je upisivao lažne dijagnoze, izjasnio da nije kriv te da on i dalje radi u ustanovi".

- Ne može se ništa poduzimati dok istraga ne pokaže je li neko kriv ili nije. Znamo i koja je to apoteka, ali Tužilaštvo je to koje sada treba reagirati, a kome je Zavod zdravstvenog osiguranja KS ustupio svu potrebnu dokumentaciju - istakao je Šarkić.

Informaciju dokle se došlo u predmetu istrage oko "upisivanja lažnih dijagnoza" zatražili smo i od Tužilaštva KS.

- Tužilaštvo Kantona Sarajevo je nakon zaprimanja predmetne prijave, odmah uputilo zahtjeve MUP-u KS za prikupljanje informacija i dokaza u cilju povjere navoda - odgovor je koji smo dobili iz Tužilaštva KS. 

Sve je otkriveno polovinom novembra nakon što je Erol Prašljivić, koji je u dom zdravlja došao radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja KS o aferi "lažne dijagnoze": Koliko je ljudi i apoteka učestvovalo?

Navodno je provaljeno u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a sve je prijavljeno nadležnim institucijama.

Doc. dr. Abel Baltić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS, po otkrivanju afere izjavio je "kako je u posljednjih godinu dana zabilježeno više ovakvih slučajeva sa više različitih imena ljekara za koje se sumnja da su zloupotrijebili šifre s kojima pristupaju sistemu".

U Zavodu zdravstvenog osiguranja KS istakli su kako se ranije prijavljenim slučajevima bavi Tužilaštvo, ali i da su u posljednjih nekoliko dana primili još dvije nove prijave od kojih se jedna odnosi na slučaj Erola Prašljivića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.